Távmunka és az otthoni munkavégzés (home office) lehetőségei, munkaszervezés kihívásai, hatékonyság kérdése. Egy Iskolaszövetkezet távmunkára való átállása és annak hatásai a 2020-ban kialakult vírushelyzet következtében.

Mészáros Tamara (2020) Távmunka és az otthoni munkavégzés (home office) lehetőségei, munkaszervezés kihívásai, hatékonyság kérdése. Egy Iskolaszövetkezet távmunkára való átállása és annak hatásai a 2020-ban kialakult vírushelyzet következtében. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Mészáros_Tamara_G6R2G1.pdf] PDF
Szakdolgozat_Mészáros_Tamara_G6R2G1.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (762kB)
[thumbnail of BA_TO_Mészáros_Tamara_G6R2G1.pdf] PDF
BA_TO_Mészáros_Tamara_G6R2G1.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (140kB)

Absztrakt (kivonat)

Azért esett a választásom erre a szakdolgozati témára, mivel az idei évben számtalan új élethelyzettel kellett szembenéznie az emberiségnek, világszerte a márciusban megjelent járványhelyzet következtében. Ennek hatására nemcsak, hogy az emberiség napi rutinja felborult, de a munkakörülmények is teljes mértékben megváltoztak e külsőhatás következtében, amely minél gyorsabb reagálást és cselekedetet követelt annak érdekében, hogy mindenki a lehetőlegnagyobb biztonságban legyen. Úgy gondolom, hogy a téma aktualitását tekintve kutatásom során relatív és hasznos információkat tudhatok meg erről az időszakról a munkáltatói, illetve a munkavállalói oldalról egyaránt. Főként egy olyan cég esetében gondolom ezt érdekesnek, ahol a vírushelyzet előtt mondhatni egyáltalán nem volt jelen az home office-ban történőmunkavégzés, így valószínűsíthetően ebben az esetben még inkább nagy belsőváltozásokat követelt meg a kialakult helyzet. Ezen változásokról, illetve hatásairól szeretnék egy átfogó képet kapni, hogy miként zajlott a távmunkára való átállás folyamata menedzsmenti oldalról és ez személy szerint hogyan érintette a különféle területek munkafolyamatit és azok munkavállalóit. Természetesen a kialakult helyzet személyes megélésére is ki szeretnék térni a dolgozatom során, hiszen ebben a helyzetben az átalakult körülmények is nagy szerepet játszanak a munkavégzésben. Kutatásom során kvalitatív módszertant alkalmaztam, mivel úgy gondoltam, hogy ez a fajta módszertan bizonyul a leginkább hatékonynak e vizsgálat szempontjából. Ebből kifolyólag interjúkat, illetve kérdőívet alkalmaztam, melyeket a szakirodalmak alapján készítettem el. Az interjúkat az Iskolaszövetkezet elnökével, pénzügyi, illetve HR vezetőjével készítettem el, akik részt vettek az átállás folyamatában is. A kérdőívet pedig e-mailon keresztül küldtem ki kitöltésre a munkavállalók számára, amely végül 70%-os kitöltést eredményezett.A szakirodalmakat tekintve úgy gondolom, hogy széles körűbetekintést kaptam e témát illetően, kezdve a társadalomra gyakorolt pozitív hatásoktól, amely a munkába járás csökkenésből, esetlegesen megszűnéséből adódik. Másfelől a munkáltatók számára is számos előnnyel jár a távmunkában való foglalkoztatás, mivel így nem kell fenntartaniuk egy irodát a munkavállalók számára, amely következtében jelentős költségcsökkenést tudnak eredményezni. A munkavállaló számára pedig előnyös, ha egy számára megfelelően, kényelmesen kialakított munkakörnyezetben dolgozhat, emellett a munkába járási időt is meg tudj spórolni vagy esetleg hasznosan tudja eltölteni azt. Másfelől a távmunka lehetőséget ad a munka és a magánélet egyensúlyban tartására is.Kutatásom során is ezeket a tényezőket vizsgáltam meg a mintáim segítségével, majd pedig elemeztem és összehasonlítottam az eredményeket a szakirodalmakban taglaltakkal. Ezt követően pedig a konklúzió levonása következett a vizsgálat eredményeiből, amely akár egy következővizsgálatnak is lehet az előtere. 

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: home office, otthoni munkavégzés, pandémia, távmunka, vírushelyzet
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 12:55
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 12:55

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet