Egy mikrovállalkozás komplex pénzügyi tervezése, profilváltással történő bevételszerző képességének visszaszerzése céljából

Vető Zsolt (2020) Egy mikrovállalkozás komplex pénzügyi tervezése, profilváltással történő bevételszerző képességének visszaszerzése céljából. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Vető Zsolt - GB0T7L szakdolgozata - 20201211_1257.pdf] PDF
Vető Zsolt - GB0T7L szakdolgozata - 20201211_1257.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_TO_Vető_Zsolt_GB0T7L - Szakdolgozati témavázlat és összefoglaló.pdf] PDF
BA_TO_Vető_Zsolt_GB0T7L - Szakdolgozati témavázlat és összefoglaló.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (178kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatban kísérletet tettem négy egymástól különböző, viszont egymást fedő eszköz- és költségbázisú üzletág, összesen hét tevékenységének együttes tervezésére úgy, hogy a szellemi tevékenység és fizikai munka együttesen van jelen az online szolgáltatásnyújtástól a termékek fizikai értékesítéséig, normák alapján történő saját termeléssel egybekötve. A dolgozatban a tervezés kiindulási alapja egy direkt laikus módon összeállított eszköz- és szolgáltatás lista, valamint kis mintavételű kérdőíves piackutatás nyomán becsült értékesítési volumenek tevékenységenként. A végeredmény egy tervévre vonatkozó státusz-mérleg-, likviditási, eredmény- és cash-flow terv, valamint a státusz-mérlegterv és eredményterv komplex elemzése mutatószámok segítségével. A szakdolgozat kutatásának témája annak vizsgálata, elérhető-e, ha igen, hogyan a tevékenységek egymásra gyakorolt hatásának és alkalmazott foglalkoztatásának optimalizálása.Hipotézisek a primer kutatással kapcsolatban:-      Az egymástól független, viszont közös üzemben végzett tevékenységek, noha helyet, időt, erőforrást vesznek el egymástól és a cégvezetőktől, mégis árbevétel növelő hatást gyakorolhatnak és stabilabbá, hamarabb fellendülővé tehetik a vállalkozást.-      Egy vagy több alkalmazott foglalkoztatása ugyan költségnövelő (esetlegesen a veszteséget növelheti tovább), viszont javíthatja az előállított termékek, nyújtott szolgáltatások minőségét, időt hagy a cégvezetésre, nagyobb számú ügyfél, partner, árbevétel bevonzására, a megnövekedett ügyfélkör általi szélesebb ismertség pedig stabilabbá teheti a vállalkozást. A kutatás és pénzügyi tervek eredményei alapján konklúziókat vontam le és javaslatokat tettem, melyeket személyes tapasztalataimmal is összekötöttem, amiket a múltban felsőfokú pénzügyi és számviteli tudásommal elkerülhettem volna, illetőleg a jövőben már másképp teszek cégvezetőként. A dolgozattal betekintést is kívántam adni azoknak, akik kedvvel vagy kényszerből indítanának vállalkozást, viszont nincsenek tanulmányaik pénzügyi tervezés területen, így a tervezésről és a tervektől való eltérés folyamatos figyeléséről esetleg nem tudják, hogy létfontosságúak.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA) Táv

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Gyulai László
Belső
óraadó tanár, Pénzügy Tanszék, PSZK
Sutyinszki Péter Bence
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: finanszírozási stratégia, likviditás, mikrovállalkozások, mutatószámok, pénzügyi tervezés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 12:53
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 12:53

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet