Egy mikrovállalkozás komplex pénzügyi tervezése, profilváltással történő bevételszerző képességének visszaszerzése céljából

Vető Zsolt (2020) Egy mikrovállalkozás komplex pénzügyi tervezése, profilváltással történő bevételszerző képességének visszaszerzése céljából. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Vető Zsolt - GB0T7L szakdolgozata - 20201211_1257.pdf] PDF
Vető Zsolt - GB0T7L szakdolgozata - 20201211_1257.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_TO_Vető_Zsolt_GB0T7L - Szakdolgozati témavázlat és összefoglaló.pdf] PDF
BA_TO_Vető_Zsolt_GB0T7L - Szakdolgozati témavázlat és összefoglaló.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (178kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatban kísérletet tettem négy egymástól különböző, viszont egymást fedő eszköz- és költségbázisú üzletág, összesen hét tevékenységének együttes tervezésére úgy, hogy a szellemi tevékenység és fizikai munka együttesen van jelen az online szolgáltatásnyújtástól a termékek fizikai értékesítéséig, normák alapján történő saját termeléssel egybekötve. A dolgozatban a tervezés kiindulási alapja egy direkt laikus módon összeállított eszköz- és szolgáltatás lista, valamint kis mintavételű kérdőíves piackutatás nyomán becsült értékesítési volumenek tevékenységenként. A végeredmény egy tervévre vonatkozó státusz-mérleg-, likviditási, eredmény- és cash-flow terv, valamint a státusz-mérlegterv és eredményterv komplex elemzése mutatószámok segítségével. A szakdolgozat kutatásának témája annak vizsgálata, elérhető-e, ha igen, hogyan a tevékenységek egymásra gyakorolt hatásának és alkalmazott foglalkoztatásának optimalizálása.Hipotézisek a primer kutatással kapcsolatban:-      Az egymástól független, viszont közös üzemben végzett tevékenységek, noha helyet, időt, erőforrást vesznek el egymástól és a cégvezetőktől, mégis árbevétel növelő hatást gyakorolhatnak és stabilabbá, hamarabb fellendülővé tehetik a vállalkozást.-      Egy vagy több alkalmazott foglalkoztatása ugyan költségnövelő (esetlegesen a veszteséget növelheti tovább), viszont javíthatja az előállított termékek, nyújtott szolgáltatások minőségét, időt hagy a cégvezetésre, nagyobb számú ügyfél, partner, árbevétel bevonzására, a megnövekedett ügyfélkör általi szélesebb ismertség pedig stabilabbá teheti a vállalkozást. A kutatás és pénzügyi tervek eredményei alapján konklúziókat vontam le és javaslatokat tettem, melyeket személyes tapasztalataimmal is összekötöttem, amiket a múltban felsőfokú pénzügyi és számviteli tudásommal elkerülhettem volna, illetőleg a jövőben már másképp teszek cégvezetőként. A dolgozattal betekintést is kívántam adni azoknak, akik kedvvel vagy kényszerből indítanának vállalkozást, viszont nincsenek tanulmányaik pénzügyi tervezés területen, így a tervezésről és a tervektől való eltérés folyamatos figyeléséről esetleg nem tudják, hogy létfontosságúak.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA) Táv

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: finanszírozási stratégia, likviditás, mikrovállalkozások, mutatószámok, pénzügyi tervezés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 12:53
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 12:53

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet