A forgóeszközök menedzsmentje és pénzügyi tervezése egy építőipari KKV esetében

Pancsuska Tamás (2020) A forgóeszközök menedzsmentje és pénzügyi tervezése egy építőipari KKV esetében. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Pancsuska Tamás_M2YWN9.pdf] PDF
Szakdolgozat_Pancsuska Tamás_M2YWN9.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_TO_Pancsuska_Tamás_M2YWN9.pdf] PDF
BA_TO_Pancsuska_Tamás_M2YWN9.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (165kB)

Absztrakt (kivonat)

A finanszírozás kérdése a világ minden részére hatással van, és jelentős. Nem csak az egyed küzd a mindennapi életének finanszírozásával, hanem a vállalkozások is a működésük során. Ugyanakkor ez egy nagyon nagy témakör, megismeréséhez több részfolyamatot kell tanulmányozni. A dolgozatomban a forgóeszközök megjelenési formájára és pénzügyi tervezésére tértem ki. Ennek megismeréséhez elsődlegesen a primer kutatás által a téma szakirodalmaiból szereztem az információkat. A szakirodalmaim nagyrésze a számviteles megközelítést alkalmazta. A módszertanomhoz továbbá hozzátartozott a kvalitatív kutatás során, interjú keretein belül szerzett betekintés egy adott vállalkozás életébe. Az előbbiekben szerzett tudást kiegészítettem még szekunder statisztikai adatokkal. A kis- és középvállalkozások elméleti fogalmával és jellemzőivel ismerkedtem meg ezután, hiszen a pontos kép eléréséhez ez elengedhetetlen folyamat. Itt kitértem a gazdasági szerepükre és az általuk érintett pénzügyi döntések sajátosságaira is. A forgótőke menedzsment fejezetben az építőipar által érintett három nagy részét fejtettem ki. Ezek a készletek, követelések, pénzeszközök. Természetesen ezeket a működési ciklus alapján rendszereztem. Ebben megemlítettem a jellemzőket, lehetőségeket, és az értékelést is. A pénzügyi tervezés fejezetben tovább vittem ezt a gondolatszálat és az előbbiekben kifejtett forgóeszköz elemeket átültettem a tervezés világába, tehát a készletek, követelések, pénzeszközök témakörét. A két részt az időbeli megjelenésük szerint soroltam be, és került kifejtésre. A megismert elméleti területek után következett a kiválasztott vállalkozás bemutatása, ez az ACO Licht Kft. Itt fontosnak tartottam kifejteni a tevékenységi kört és az érintett iparág jellemzőinek ismertetését. Az építőipar iparági áttekintés rész világított rá arra, hogy a fejlődő ágazatban milyen fontos a forgóeszközök témaköre, nem mellesleg a pénzügyi tervezése is. Ezt következően tértem rá az elméleti részben leírt forgóeszköz elemek gyakorlati megjelenésére. Ehhez a kapott dokumentumok nyújtották számomra a segítséget. Kiindulási alapnak megfelelő volt a cég beszámolója, ugyanakkor a részletesebb megjelenéshez az analitikák álltak a rendelkezésemre. A kifejtés az elméleti gondolatívet követte, tehát először a cég birtokában lévő forgóeszközöket taglaltam, ezt követte a pénzügyi tervezésük. Így a dolgozat egészét tekintve- véleményem szerint- érintettem releváns területeket.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Üzleti Gazdaságtan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Erdődi Ádám
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Tóth Arnold
Belső
egyetemi docens, Üzleti Gazdaságtan Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: .NET Framework, finanszírozás, forgóeszköz gazdálkodás, kis- és középvállalkozás - KKV, pénzügyi tervezés, szakdolgozat
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 12:52
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 12:52

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet