A forgóeszközök menedzsmentje és pénzügyi tervezése egy építőipari KKV esetében

Pancsuska Tamás (2020) A forgóeszközök menedzsmentje és pénzügyi tervezése egy építőipari KKV esetében. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Pancsuska Tamás_M2YWN9.pdf] PDF
Szakdolgozat_Pancsuska Tamás_M2YWN9.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_TO_Pancsuska_Tamás_M2YWN9.pdf] PDF
BA_TO_Pancsuska_Tamás_M2YWN9.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (165kB)

Absztrakt (kivonat)

A finanszírozás kérdése a világ minden részére hatással van, és jelentős. Nem csak az egyed küzd a mindennapi életének finanszírozásával, hanem a vállalkozások is a működésük során. Ugyanakkor ez egy nagyon nagy témakör, megismeréséhez több részfolyamatot kell tanulmányozni. A dolgozatomban a forgóeszközök megjelenési formájára és pénzügyi tervezésére tértem ki. Ennek megismeréséhez elsődlegesen a primer kutatás által a téma szakirodalmaiból szereztem az információkat. A szakirodalmaim nagyrésze a számviteles megközelítést alkalmazta. A módszertanomhoz továbbá hozzátartozott a kvalitatív kutatás során, interjú keretein belül szerzett betekintés egy adott vállalkozás életébe. Az előbbiekben szerzett tudást kiegészítettem még szekunder statisztikai adatokkal. A kis- és középvállalkozások elméleti fogalmával és jellemzőivel ismerkedtem meg ezután, hiszen a pontos kép eléréséhez ez elengedhetetlen folyamat. Itt kitértem a gazdasági szerepükre és az általuk érintett pénzügyi döntések sajátosságaira is. A forgótőke menedzsment fejezetben az építőipar által érintett három nagy részét fejtettem ki. Ezek a készletek, követelések, pénzeszközök. Természetesen ezeket a működési ciklus alapján rendszereztem. Ebben megemlítettem a jellemzőket, lehetőségeket, és az értékelést is. A pénzügyi tervezés fejezetben tovább vittem ezt a gondolatszálat és az előbbiekben kifejtett forgóeszköz elemeket átültettem a tervezés világába, tehát a készletek, követelések, pénzeszközök témakörét. A két részt az időbeli megjelenésük szerint soroltam be, és került kifejtésre. A megismert elméleti területek után következett a kiválasztott vállalkozás bemutatása, ez az ACO Licht Kft. Itt fontosnak tartottam kifejteni a tevékenységi kört és az érintett iparág jellemzőinek ismertetését. Az építőipar iparági áttekintés rész világított rá arra, hogy a fejlődő ágazatban milyen fontos a forgóeszközök témaköre, nem mellesleg a pénzügyi tervezése is. Ezt következően tértem rá az elméleti részben leírt forgóeszköz elemek gyakorlati megjelenésére. Ehhez a kapott dokumentumok nyújtották számomra a segítséget. Kiindulási alapnak megfelelő volt a cég beszámolója, ugyanakkor a részletesebb megjelenéshez az analitikák álltak a rendelkezésemre. A kifejtés az elméleti gondolatívet követte, tehát először a cég birtokában lévő forgóeszközöket taglaltam, ezt követte a pénzügyi tervezésük. Így a dolgozat egészét tekintve- véleményem szerint- érintettem releváns területeket.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Üzleti Gazdaságtan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: .NET Framework, finanszírozás, forgóeszköz gazdálkodás, kis- és középvállalkozás - KKV, pénzügyi tervezés, szakdolgozat
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 12:52
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 12:52

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet