Válságkezelési stratégiák a múltban, és a jelenben Magyarországon, a különböző társadalmi szegmensekre tett hatásuk tükrében

Szabó Petra (2020) Válságkezelési stratégiák a múltban, és a jelenben Magyarországon, a különböző társadalmi szegmensekre tett hatásuk tükrében. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szabó_Petra_g6ecf9_Szakdolgozat.pdf] PDF
Szabó_Petra_g6ecf9_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_TO_Szabó_Petra_g6ecf9.pdf] PDF
BA_TO_Szabó_Petra_g6ecf9.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (187kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája a jelenleg fennálló válsághelyzet alapján fogalmazódott meg bennem és szolgálta kutatásom alapját. Az általam írt tanulmány a jelenlegi pandémiás válság hatásait és következményeit vizsgálja elsősorban a társadalom körében, és az ezekből levont személyes következtetéseket szemlélteti. Úgy hiszem, ez egy olyan kutatási terület, ami aktualitásából adódóan nehezen összegezhető, hiszen csak a kezdeti és a jelenlegi adatokból dolgozhatok, de mégis úgy látom, hogy kutatásom célját elértem és a válaszokat megkaptam. Dolgozatom a korábbi válságokkal összehasonlítva mutatja be a levonható párhuzamoknak vélt egyezőségeket. Úgy gondoltam, hogy így egy keretbe foglalva látható majd át az általam írt szakdolgozat. Célom az volt, hogy felmérjem a lakosság körében a koronavírus okozta alkalmazkodási és megélhetési nehézségeket, hiszen ez az, ami kitölti most mindennapjainkat. Dolgozatom fókusza a változások kezelésére, valamint annak be- és elfogadására, továbbá a változások konkrét példáira és annak befolyásoló erejére és mértékére irányul. A jelenlegi pandémia hatásait magyarországi tapasztalatok alapján mutattam be és arra vonatkozóan vetítettem ki a változások kezeléséhez elképzelhető személyes javaslatokat a jelenlegi helyzetre. Annak érdekében, hogy a kutatásom minél szélesebb körben váljon elérhetővé kérdőíves adatgyűjtést választottam és a társadalom minden rétegét megcéloztam, hiszen az átalakulások és a kényszerített alkalmazkodások a társadalom minden szegmensét érintik. A válaszok alapján vizsgáltam a változáskezelési módszereket és a pandémia okozta mindennapi nehézségeket, esetleg könnyebbségeket. A munka világában megjelenő legnagyobb átformálódást, így a távmunka hatását is vizsgáltam, de a generációs különbségekből fakadó változáskezelést is bemutattam. Dolgozatom végére egy átfogó képet kaptam a lakossági véleményekről, aminek következtében megállapítható a társadalmi széthúzás és az eltérő gondolkodás. Az eredmények alapján az látható, hogy a kezdeti sokk és meghökkenés ellenére az új rendszerrel működő hétköznapok szinte már valamilyen szinten mindennapos rutinná váltak. A maszkviselés és a digitális újítások mondhatni mára már megszokott része az emberek életének. Véleményem szerint a jelenlegi pandémiás helyzetben a társadalmi hozzáállás az, ami a kilábalási folyamat lassításának egyik okozója. Úgy hiszem, ha jövőben egy újabb járvány okozta válság jelenne meg akkor már tapasztalatokon okulva felkészültebben tudjuk majd országos szinten kezelni a krízist.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Üzleti Gazdaságtan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Honvári János
Belső
Adj.dr-i fok, Üzleti Gazdaságtan Tanszék, PSZK
Keserű Lászlóné
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: COVID-19, generációs különbségek, pandémia, társadalmi válság, távmunka, válságkezelés, változás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 12:52
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 12:52

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet