A követeléskezeléssel kapcsolatos behajtási módszerek és gazdasági modellek bemutatása egy adott követeléskezelő vállalat működése alapján

Szakál Bence (2020) A követeléskezeléssel kapcsolatos behajtási módszerek és gazdasági modellek bemutatása egy adott követeléskezelő vállalat működése alapján. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of BA_Szakál_Bence_CKB4N9.pdf] PDF
BA_Szakál_Bence_CKB4N9.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (703kB)
[thumbnail of BA_TO_Szakál_Bence_CKB4N9.pdf] PDF
BA_TO_Szakál_Bence_CKB4N9.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (163kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom célja bemutatni a gazdasági élet egy jelentős iparágát, mely a pénzpiacon működik. A követelésvásárlás és kezelés egy speciális terület, mely erősen szabályozott, de ennek ellenére nem egyértelműen testreszabott háttérrel működik. A követelésvásárlás két fő területre bontható, vásárlás és behajtás. Ezek egyedileg is létező üzleti megoldások lehetnek, különböző kombinációk léteznek a piacon (vásárol és behajt, vásárol és kiszervezi a behajtást), ezek közül az egyiket bemutatva kaphatunk képet a tevékenység gazdaságra gyakorolt hatásairól, illetve a tevékenység hátterébe is bepillantást nyerünk. Kitérek a dolgozatban arra, hogyan változott meg az elmúlt 40 év során a hitelezési piac, a fogyasztói szokások, milyen szerepet játszott a 2008-as válság a követeléskezelési szektor ki- és átalakulásában. Átfogó képet kapunk arról, milyen tényezők, hogyan befolyásolják a nem teljesítő hitelek, késedelmes teljesítések során felhalmozódott kintlévőségek hitelezői elbírálását és a követeléskezelési piac fellendülését. A várható gazdasági tendenciák, az eladósodottság mértékének előre jelzett növekedése a követelésvásárlás és -kezelés egyre erősödő piaci szerepét vetíti elő. Izgalmas téma a követelések engedményezését megelőző átvilágítási, árazási folyamat, ami nem csak a modellezési megoldások ismeretét tételezi fel, de egy nagyon átfogó tudást is igényel a behajtási lépésekkel, jogi és nem jogi követeléskezeléssel kapcsolatban. A bemutatott vállalat viszonylag új szereplő a követelésvásárlási piacon, de követeléskezelésben több, mint 15 éves tapasztalatra épít, ezáltal szinte azonnal fontos helyet foglalva el ebben az üzleti szegmensben. Árazási modellje saját fejlesztésű, mely alapján a cégcsoport legújabb kezdeményezése, a tanulni képes mesterséges intelligencia hátterének a felépítése, biztos alapokat kap.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment (BA) Táv

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dobos Tamás
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Gyulai László
Belső
óraadó tanár, Pénzügy Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: bank(ok), bankhitel(ek), késedelmes követelés(ek), kintlévőségek, követelésbehajtás, követelések elemzése
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 12:48
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 12:49

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet