A követeléskezeléssel kapcsolatos behajtási módszerek és gazdasági modellek bemutatása egy adott követeléskezelő vállalat működése alapján

Szakál Bence (2020) A követeléskezeléssel kapcsolatos behajtási módszerek és gazdasági modellek bemutatása egy adott követeléskezelő vállalat működése alapján. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of BA_Szakál_Bence_CKB4N9.pdf] PDF
BA_Szakál_Bence_CKB4N9.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (703kB)
[thumbnail of BA_TO_Szakál_Bence_CKB4N9.pdf] PDF
BA_TO_Szakál_Bence_CKB4N9.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (163kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom célja bemutatni a gazdasági élet egy jelentős iparágát, mely a pénzpiacon működik. A követelésvásárlás és kezelés egy speciális terület, mely erősen szabályozott, de ennek ellenére nem egyértelműen testreszabott háttérrel működik. A követelésvásárlás két fő területre bontható, vásárlás és behajtás. Ezek egyedileg is létező üzleti megoldások lehetnek, különböző kombinációk léteznek a piacon (vásárol és behajt, vásárol és kiszervezi a behajtást), ezek közül az egyiket bemutatva kaphatunk képet a tevékenység gazdaságra gyakorolt hatásairól, illetve a tevékenység hátterébe is bepillantást nyerünk. Kitérek a dolgozatban arra, hogyan változott meg az elmúlt 40 év során a hitelezési piac, a fogyasztói szokások, milyen szerepet játszott a 2008-as válság a követeléskezelési szektor ki- és átalakulásában. Átfogó képet kapunk arról, milyen tényezők, hogyan befolyásolják a nem teljesítő hitelek, késedelmes teljesítések során felhalmozódott kintlévőségek hitelezői elbírálását és a követeléskezelési piac fellendülését. A várható gazdasági tendenciák, az eladósodottság mértékének előre jelzett növekedése a követelésvásárlás és -kezelés egyre erősödő piaci szerepét vetíti elő. Izgalmas téma a követelések engedményezését megelőző átvilágítási, árazási folyamat, ami nem csak a modellezési megoldások ismeretét tételezi fel, de egy nagyon átfogó tudást is igényel a behajtási lépésekkel, jogi és nem jogi követeléskezeléssel kapcsolatban. A bemutatott vállalat viszonylag új szereplő a követelésvásárlási piacon, de követeléskezelésben több, mint 15 éves tapasztalatra épít, ezáltal szinte azonnal fontos helyet foglalva el ebben az üzleti szegmensben. Árazási modellje saját fejlesztésű, mely alapján a cégcsoport legújabb kezdeményezése, a tanulni képes mesterséges intelligencia hátterének a felépítése, biztos alapokat kap.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment (BA) Táv

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: bank(ok), bankhitel(ek), késedelmes követelés(ek), kintlévőségek, követelésbehajtás, követelések elemzése
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 16. 12:48
Utolsó módosítás: 2021. Már. 16. 12:49

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet