Egy nagykereskedelmi vállalkozás kontrolling rendszerének értékelése és továbbfejlesztése

Kármán Tímea (2021) Egy nagykereskedelmi vállalkozás kontrolling rendszerének értékelése és továbbfejlesztése. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of SZAKDOLGOZAT - KÁRMÁN TÍMEA - 2020-2021.1.FÉ.pdf] PDF
SZAKDOLGOZAT - KÁRMÁN TÍMEA - 2020-2021.1.FÉ.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Január 18..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem - Kármán Tímea.pdf] PDF
Titkosítási kérelem - Kármán Tímea.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (296kB)
[thumbnail of SZTK_TO_Kármán_Tímea_HNRI8K.pdf] PDF
SZTK_TO_Kármán_Tímea_HNRI8K.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. Január 18..

Download (253kB)

Absztrakt (kivonat)

Egy nagykereskedésnél volt lehetőségem betekinteni a kontrolling részleg munkájába.  Kereskedelmi tevékenysége során, cukrász, pék, gasztronómiai tevékenységgel foglalkozó vállalkozásokat, vállalatokat lát el alapanyagokkal, eszközökkel.  Több évtizede a piacon van és időközben vezető helyet vívott ki magának ebben az ágazatban.  Országosan több telephellyel is rendelkezik, több ezer vevőt szolgál ki, több ezer terméket tart raktáraiban készleten, saját dolgozói gárdával és flottával szolgálja ki a vásárlóit.  Kontrolling részlege ma már különálló szervezeti egység. Ügyvezetőknek közvetlenül felel és számol be a cég működéséről, jelez, ha a tervhez képest eltérések adódnak, és okokat tár fel, hogy a vezetőség az adatok ismeretében megfelelő döntést tudjon hozni. A kontrolling rendszer alkotórészei a vállalatirányítást szolgálják. A vezetést támogató kontrolling rendszer kiépítéséért a kontrollerek felelősek.  Kvalitatív kutatási módszerem fél struktúrált interjú formájában történt, ahol több vezető beosztásban lévő dolgozót kérdeztem, akiknek rálátása volt a cég jelenlegi kontrolling működésére és használt rendszerére. A dolgozatom célja a vállalkozás kontrolling rendszerének vizsgálata, a dolgozatban bemutatom, a vállalkozás sajátosságait, kontrolling rendszerét, feladatokat. Javaslatokat tettem, hogy a már évek során kialakított kontrolling tevékenységét milyen irányban érdemes tovább fejleszteni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Controlling szakközgazdász

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Almási Bálint
Belső
Mestertanár, Számvitel Tanszék, PSZK
Tóth Dániel
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: controlling tervezés, controlling-koncepció, controllingrendszer, élelmiszer-kereskedelem, korlátolt felelősségű társaság
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 14:08
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 14:08

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet