Budapesti gasztronómiai fesztiválok résztvevőinek költési szokásai

Borsos Pál Péter (2020) Budapesti gasztronómiai fesztiválok résztvevőinek költési szokásai. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of BA_TO_Borsos__Pál___Péter_XXOVF4.pdf] PDF
BA_TO_Borsos__Pál___Péter_XXOVF4.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_TO_Borsos_ Pál_ Péter_XXOVF4.pdf] PDF
BA_TO_Borsos_ Pál_ Péter_XXOVF4.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (279kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom fő témájának a fesztiválturizmussal, azon belül is a gasztronómiai fesztiválokkal összefüggő kérdéseket vizsgáltam. A vizsgálandó kérdések, illetve kutatási téma arra fókuszál, hogy hogyan néz ki a résztvevők költési szokása, és költési szerkezete, azaz mennyit költenek egy fesztivál látogatás alkalmával, és ezen belül az adott költségek hogyan oszlanak meg. Magát a témát azért tartom fontosnak, mert egy 2018-as kutatás alapján itthon 314 fesztivál, mintegy 4,8 millió érdeklődőt vonzott 2014-2017 között. Diplomamunkám elején definiáltam néhány olyan alapfogalmat, melyek elengedhetetlenek ezeknek a témaköröknek a megértéséhez. Olyan fogalmakra gondolok itt többek között, mint a fesztivál, gasztrofesztivál és fesztiválturizmus.A szakirodalom alapján az első kutatási kérdésemre, ami így szólt: Milyen tendenciát mutat a budapesti gasztronómiai fesztiválok száma hazánkban? Tanulmányozva a szakirodalmi, tudományos részt, az elmúlt 10 évre vonatkozóan a következő konzekvenciát vontam le. Megfigyelhető, hogy voltak jelentős visszaesések a gasztronómiai fesztiválok számát illetően, melyek a regisztrációs rendszerek változtatásaival álltak szoros összefüggésben. Ennek ellenér növekedés figyelhető meg összességében, ami semmiféleképpen nem tekinthető szigorúan monoton növekedőnek ezek fényében. Mind ezek tudatában még sem lehet kijelenti, hogy a budapesti gasztronómiai fesztiválok ne lennének igazán kedveltek hazánkban.A második kutatási kérdésem arra fókuszált, és így szólt pontosan: A budapesti gasztrofesztivál látogatók részvételi szándékát mi határozza meg leginkább?  Primer és szekunder kutatások által kapott eredmény alapján jól értelmezhető eredmény, hogy a leginkább a belépőjegynél befolyásolóbb költségtényező a felmerülő étel, ital, utazás és szállásolási költség mindegyike. A belépőjegy összegének megléte nem súlyozott ezek mellett a felmerülő költségek mellett. Ugyanakkor ettől még a belépőjegy önmagában is meghatározhatja a részvételi szándékot figyelembe véve a gasztrofesztivál lokációját. A budapesti gasztrofesztiválok esetében a részvételi szándékot legjelentősebb mértékben az étel és ital felmerülő költsége határozza meg.Dolgozatom harmadik kutatási kérdése így hangzik: Milyen szerepe van a lokációnak a résztvevők fizetési hajlandóságában? Erre a kutatási kérdésre is primer illetve szekunder kutatás alapján kaptam választ. A primer kutatásom alapján nincs azt a választ kaptam, hogy a vidéki gasztrofesztiálokra nem utaznak szívesebben a látogatók. Jobban preferálják a budapesti gasztrofesztiválokat a vidékiekkel szemben, bár nem feltétlen kötik helyhez. A kutatás alapján fizetési hajlandóságukat tekintve a lokációnak nincs jelentősége.Dolgozatomban a kutatás kapcsán új, vagy újszerű eredményt elsősorban attól reméltem, hogy a kérdőív alapján meghatározhatom a részvételi szándékot legjobban befolyásoló költségelemeket.Az elméleti tanulmányaim és gyakorlati tapasztalataim alapján az általam felállított kutatási kérdéseket a kutatásom során szerzett adatok alátámasztották, vagy éppen cáfolták, melynek leírásán keresztül, úgy gondolom sikerült betekintést nyújtanom a tematikus gasztrofesztiválok résztvevőinek költési szokásaiba.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment (BA)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dömötör Dávid
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Zsigmond-Heinczinger Száva
Belső
főiskolai docens, Menedzsment Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: fesztivál, gasztronómia, költség, kutatás, tényezők
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 14:05
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 14:05

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet