Megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő és hátrányos helyzetű munkavállalók helyzete a munkaerőpiacon. Befogadó munkahelyek, befogadó szervezeti kultúra.

Hegedűs Fanni Katalin (2020) Megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő és hátrányos helyzetű munkavállalók helyzete a munkaerőpiacon. Befogadó munkahelyek, befogadó szervezeti kultúra. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Hegedűs Fanni Katalin_NG5M6B_szakdolgozat_EE_BA.pdf] PDF
Hegedűs Fanni Katalin_NG5M6B_szakdolgozat_EE_BA.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_TO_Hegedűs Fanni Katalin_NG5M6B.pdf] PDF
BA_TO_Hegedűs Fanni Katalin_NG5M6B.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (254kB)

Absztrakt (kivonat)

„Sérültnek születni, azzá válni lehet feladat, áldás, szerencsétlenség, kiváltság, átok. S hogy melyik, az az adott sérültet körülvevő embereken, a családon és a társadalmon múlik.”-Böszörményi GyulaSzakdolgozatomban a fogyatékossággal élő, a megváltozott munkaképességű, és hátrányos helyzetű munkavállalók helyzetével foglalkoztam. Szakdolgozatom célja elsősorban az volt, hogy megismerjem a különböző fogyatékossági csoportokat: a mozgássérülteket, látássérülteket, hallássérülteket, mentális fogyatékossággal élőket stb, kapjak egy átfogó képet mind a társadalmi, mind a munkaerőpiaci helyzetükről, lehetőségeikről. Továbbá áttekintem a témában fellelhető szakirodalmat, kezdve a felmerülő fogalmak definiálásával, hogy kit tekinthetünk hátrányos helyzetűnek, és mit jelent a megváltozott munkaképesség. Kitérek egyes hátrányos helyzetű csoportok munkaerőpiaci helyzetére: a nők, illetve a romák helyzetére, szót ejtek a különböző befogadó munkaerőpaci szemléletekről, befogadó munkahelyekről. Kutatásomban többek között arra kerestem a választ, hogy milyen tényezők támogatják és melyek hátráltatják a hallássérült munkavállalókat a munkahelyi környezetbe való integrálódásuk során.  Ehhez félig strukturált interjút készítettem siket és nagyothalló interjúalanyokkal, előre meghatározott interjúvázlat alapján, közben szabad teret engedve alanyaimnak. Öt interjún keresztül próbáltam megismerni a siketek és nagyothallók munkaerőpiaci helyzetét, feltérképezni a velük kapcsolatos negatív diszkriminációt. Több interjú alany is beszámolt arról, hogy érte már őket hátrányos megkülönböztetés a munkakeresésnél. Az interjún szerzett tapasztalataim szerint az integrációt segítő tényezőket meghatározza az, hogy milyen mértében befogadó a munkahelyi környezet, és milyen a vezetők hozzáállása a hallássérült munkavállalókhoz. Két interjú alanyom munkatárs volt, így arra a következtetésre jutottam az adott válaszaik alapján, hogy az integrációt elősegíti az is, ha több olyan munkavállaló dolgozik együtt, akik egy fogyatékossági csoportba sorolhatók. A dezintegrációt elősegítő tényezők leginkább a társadalmi sztereotípiákon alapszanak, nagyobb mértékben fordul elő az előítélet a fogyatékossággal élő munkavállalóknál, mint az „átlag” munkavállalóknál. Az interjúalanyaim mindannyian egyetértettek abban, hogy a legkorlátozóbb tényező a munkafelvételnél a hallás hiánya, mivel a legtöbb helyre szükséges az angol nyelvtudás és az, hogy könnyen kapcsolatot tudjanak teremteni a munkavállalók egymással a szervezeten belül, és akár az ügyfelekkel telefonon is. A kapott eredmények alapján úgy gondolom, hogy a téma további kutatást igényel, annak érdekében, hogy a hallássérültek munkaerőpiaci helyzete normalizálva legyen. Minden ember egyenlő és egyenértékű.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Csillag Sára
Belső
egyetemi docens, Menedzsment Tanszék, PSZK
Harbach Anna
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: befogadó szervezet, fogyatékkal élők, hallássérültek, hátrányos helyzet, megváltozott munkaképesség, munkaerőpiac
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 14:05
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 14:05

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet