A megváltozott munkaképességű munkavállalók helyzete a munkaerőpiacon

Bódis Blanka Anasztázia (2020) A megváltozott munkaképességű munkavállalók helyzete a munkaerőpiacon. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Bódis Blanka Anasztázia_ZJXXJ3_Szakdolgozat_2020.pdf] PDF
Bódis Blanka Anasztázia_ZJXXJ3_Szakdolgozat_2020.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2120. December 14..

Download (702kB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem..pdf] PDF
Titkosítási kérelem..pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (432kB)
[thumbnail of BA_TO_Bódis_Blanka_Anasztázia_ZJXXJ3.pdf] PDF
BA_TO_Bódis_Blanka_Anasztázia_ZJXXJ3.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2120. December 14..

Download (376kB)

Absztrakt (kivonat)

A munkaerőpiacon látható jelenlegi bizonytalan helyzetben fontos kitérni a kisebbségi csoportok foglalkoztatására. Míg nekünk átlagembereknek is nehéz elhelyezkedni, akkor az MMK-s személyek helyzete lényegesen nehezebb egészségi állapotuk miatt. Kiemelve egy fogyatékossági típust a hallássérült csoportra részletesebben kitértem. A témához a szakirodalmat és az Auchan Magyarország Kft. keretein beül zajló foglalkoztatást vettem alapul. Szakdolgozatomban ennek a témának a körüljárását mutatom be. Részletezve a fogyatékossági típusokat (mozgássérülés, látássérültség, hallássérültség értelmi fogyatékosság, beszéd fogyatékosság, autizmus, súlyos-halmozott fogyatékosság), fogalmi és életre gyakorolt hatásukon keresztül. A hallássérült csoportot részletesebben vizsgáltam. Ismertetve a sérülés okát, a jelenlegi orvosi segítségeket, melyekkel az állapot javítható és az oktatásban szerzett tapasztalatukat. Egyértelműen kimondható, hogy az oktatás akadálymentesítése terén hazánk még mindig gyerekcipőben jár. Kitértem továbbá a karrierútjukra, hogy ők miként látják ezt a lehetőséget. Foglalkoztatási arányukat elemezve vizsgáltam a munkaerőpiacot. Kitértem a jelenleg megtalálható hallássérült személyek mindennapjait segítő eszközökre is. Dolgozatom következő részeként bemutattam a különbséget fogyatékos és MMK-s személyek között. A téma részeként a foglalkoztatásukat segítő és hátráltató tényezőket ismertettem részletesen, pénzbeli támogatások, eszközök terén, kitérve a vállalatok MMK-s személyek felé mutatkozó magatartására, illetve az akadálymentesítés számos helyen fellelhető hiányára. A foglalkoztatás mellett külön részként a karriert elemeztem, objektív és szubjektív karrier szemlélet szerint, valamint, hogy az MMK-s személyek miként látják karrierútjukat. Az elméleti részt lezárva kutatásom gyakorlati szakasza következett. Kvalitatív kutatást végezve, félig strukturált interjúkon keresztül kérdeztem meg az Auchan Magyarország Kft. foglalkoztatásában álló hallássérült munkavállalókat, vezetőiket és a HR szakembereket. Ezen eredményeket részletesen szemléltettem a három interjú csoport válaszai alapján. A gyakorlati eredményeket összevetve az elméleti kutatással összegzést végeztem. A dolgozat lezárásaként következtetéseket vontam le és javaslatokat tettem a témában.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Csillag Sára
Belső
egyetemi docens, Menedzsment Tanszék, PSZK
Kovács Gabriella
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: fogyatékkal élők, fogyatékosság(ok), karrier, megváltozott munkaképesség, munkaerőpiac
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 14:03
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 14:03

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet