A pandémia okozta alternatív munkavégzési formák hatékonysága és annak hatása a dolgozói motivációra a Numil Hungary Kft. tekintetében

Balázs Bernadett Berta (2020) A pandémia okozta alternatív munkavégzési formák hatékonysága és annak hatása a dolgozói motivációra a Numil Hungary Kft. tekintetében. Faculty of Finance and Accountancy.

[thumbnail of BA_szakdolgozat_balazsbernadett_nappali.pdf] PDF
BA_szakdolgozat_balazsbernadett_nappali.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (900kB)
[thumbnail of BA_TO_Balázs_Bernadett_Berta_UKH8XR.pdf] PDF
BA_TO_Balázs_Bernadett_Berta_UKH8XR.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (320kB)

Abstract

A dinamikusan fejlődő informatika világában egyre nagyobb teret kap az otthoni munkavégzés. A COVID-19 járvány miatt azonban ez már sok vállalatot kényszerített ezen megoldás bevezetésére, hogy a munka ne álljon meg, de az egészség és az élet védelme legyen előtérbe helyezve. A home office sok területen megoldást jelent a munka elvégzésére, de ezt sem fogadják egyforma hozzáállással mindenütt. Függ ez a dolgozók korától, rugalmasságától és sok más tényezőtől. Magyarországon a pandémiás helyzet kialakulása miatt, szinte egyik napról a másikra került bevezetésre az otthoni munkavégzés és ez nem kis feladatot rótt a HR-re. Dolgozatomban szeretném bemutatni a nehézségeket, amelyeket a körülmények okoznak, valamint az előnyöket, melyeknek köszönhetően a munkavégzés és a munkakapcsolatok gördülékenyen és eredményesen folytatható, mind a munkaadó, mind pedig a munkavállaló oldaláról egyaránt.  Mivel a hatékonyság hamar láthatóvá vált, így a home office alkalmazásában szinte járatlan Magyarországon egyre több vállalat vezette be ezen munkavégzési formát azokban az ágazataiban, ahol kivitelezhető volt. Nagy körültekintést igényel az, hogy hol és kikkel végezhető ilyen formában a munka. A körülményeket nagyon fontos pontosan felmérni. A vezetők nem veszíthetik szem elől a folyamatos kontrollt. Ezek megvalósíthatóságát mindig nagy körültekintéssel kell kialakítaniuk. Megvizsgáltam és bemutatom az otthoni munkavégzés előnyeit és hátrányait, valamint a munkavállalók motivációját. Szemléltetem az ebben a formában történő munkavégzés hatékonyságát. Bemutatásra kerül, hogy személyes találkozások nélkül hogyan tartható fenn mégis hatékony kapcsolat a munkavállalók és a vezetők között. Mivel lehet könnyebbé, komfortosabbá tenni a munkavállalók számára az otthoni munkavégzést. Pontosabban láthatóvá válik, hogy a mobiltelefon és az internet hozzáférés létszükségletté vált a 21. században. Ezen eszközök nélkül ugyanis lehetetlen az otthonról való munkavégzés. Személyes tapasztalataimon keresztül mutatom be, hogy milyen formában dolgozunk home office-ban, hogyan vagyunk napi szinten személyes kapcsolatban a meetingek alkalmával. A telekommunikációs eszközök segítségével hogyan oldunk meg közösen problémákat, segítjük egymás munkáját. A Numil Hungary KFT, ahol személyes tapasztalataimat szereztem, sikeresen vezette be a home office-t. Biztosította a feltételeket a dolgozóknak minden segítséget megadva ahhoz, hogy a hatékony munkavégzés megvalósuljon az irodán kívül is. A dolgozók nagy része pozitívan élte meg a változást, mivel a hasznosan eltöltött ideje megnőtt, kevesebb stressz éri és kényelmesen tud hatékony munkát végezni. Bízom benne, hogy a pandémiás helyzet véget érte után is lehetőség lesz ilyen formában dolgozni.  

Institution

Budapest Business University

Kar

Faculty of Finance and Accountancy

Department

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

Emberi Erőforrások

Supervisors

Konzulens neve
Konzulens típusa
Assignment, Scientific qualification, Institution
Email
Kónya-Halászi Henrietta
Külső
UNSPECIFIED
Dr. Krajcsák Zoltán
Belső
egyetemi docens, Menedzsment Tanszék, PSZK

Item Type: Thesis (UNSPECIFIED)
Uncontrolled Keywords: elégedettség, home office, motiváció, munka-magánélet egyensúly, Numil Hungary Kft., távmunka
SWORD Depositor: Archive User
Depositing User: Archive User
Date Deposited: 2021. Mar. 01. 14:03
Last Modified: 2021. Mar. 01. 14:03

Actions (login required)

View Item View Item