A babaváró kölcsön Magyarországon

Bitter Alexandra (2020) A babaváró kölcsön Magyarországon. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Bitter Alexandra (VM2UNL) - A babaváró kölcsön Magyarországon.pdf] PDF
Bitter Alexandra (VM2UNL) - A babaváró kölcsön Magyarországon.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 08..

Download (1MB)
[thumbnail of Bitter Alexandra (VM2UNL) - Titkosítási kérelem szakdolgozathoz.pdf] PDF
Bitter Alexandra (VM2UNL) - Titkosítási kérelem szakdolgozathoz.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Bitter Alexandra (VM2UNL) - Témavázlat és összefoglalás 2020.pdf] PDF
Bitter Alexandra (VM2UNL) - Témavázlat és összefoglalás 2020.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 08..

Download (363kB)

Absztrakt (kivonat)

A babaváró kölcsön Magyarországon című szakdolgozat során nem csupán a babaváró kölcsön hiteltermék bemutatása a cél, hanem olyan hipotézisekre is keresi a választ, mint hogy a bevezetése által nőtt-e a házasságkötések, a gyermekek élveszületése, és a lakossági kölcsönfelvételek mértéke Magyarországon, illetve, hogy a 2020-as koronavírus járvány hatással van-e erre a termékre is.A mű megírásához primer és szekunder forrásokat is fel lettek használva. Előbbi esetében saját kérdőív lett készítve és az azokból kinyert főbb információk kerültek bele a dolgozatba, utóbbinál a termék újdonsága miatt főként hiteles weboldalak adatait lettek beleépítve a saját kutatásba, olyan helyekről, mint például EMIS adatbázis vagy a KSH weboldala. Számítások során főként a leíró statisztika került alkalmazásra, eredmények bemutatására pedig ábrákat, táblázatokat és grafikonokat is láthatóak.Minekután a babaváró kölcsön csupán másfél éves és koncepcióját, célját tekintve különálló, egyedi terméknek minősül Magyarországon, ezért hosszabb távú kutatásokat nem igen kerültek felmutatásra, mindenesetre megállapíthatóvá vált, hogy a bevezetése óta nem számottevően, de észrevehetően nőtt Magyarországon a házasságkötések, a gyermekek születése és a lakossági kölcsönfelvételek mértéke, ellenben nem lehet szoros kapcsolatot kimutatni (még), hogy ez ténylegesen a babaváró kölcsön hatása okozta-e.Fontos a téma abból a szempontból is, hogy Magyarország népessége kiöregedőben van, illetve hogy a lakosság egyre nagyobb aránya igényel valamilyen típusú kölcsönt, meghatározott célokra. Illetve fontos még az állam célját, az ország és a nép jövőjét tekintve is egy olyan hiteltermék hatásának vizsgálata, mint a babaváró kölcsön, hiszen ennek létrejöttéhez állami beavatkozás volt szükséges a piacon, illetve kifejezetten ösztönzés a célja, de egy állami intézkedés sem hat csak egy bizonyos irányba, minden mozzanata felér egy ’Pillangóhatás’ keltésének lehetőségével és így nem lehet tudni, hogy még mely területeken mekkora hatású következményt hozhat.Ez a szakdolgozat egy kis kiinduló kutatásként lehet, hogy még hasznos lesz a jövőben, illetve pár évvel később remek összehasonlítási alapot is képezhet.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Alkalmazott Kvantitív Módszertan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment (BA) Táv

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Sugár András
Belső
egyetemi docens, Alkalmazott Kvantitív Módszertan Tanszék, PSZK
Ungi József
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: ábrák, állami támogatás(ok), bank(ok), bankkölcsönszerződés, családi támogatások, demográfia, elemzés(ek), élveszületés, fiatalok, házasságkötések, kölcsön
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 14:02
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 14:02

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet