Számviteli törvényről való átállás IFRS-re, beszámolósorok korrekciója és IFRS szerinti nyitómérleg készítése

Galgóczy Ákos (2021) Számviteli törvényről való átállás IFRS-re, beszámolósorok korrekciója és IFRS szerinti nyitómérleg készítése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Galgoczy_Akos_penzugy_es_szamvitel_szamvitel_szakirany_nappali_szakdolgozat.pdf] PDF
Galgoczy_Akos_penzugy_es_szamvitel_szamvitel_szakirany_nappali_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (811kB)
[thumbnail of BA_TO_Galgóczy_Ákos_FI79JX.pdf] PDF
BA_TO_Galgóczy_Ákos_FI79JX.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (384kB)

Absztrakt (kivonat)

Célom az volt a dolgozattal, hogy először is általánosságban bemutassam azokat a körülményeket, amik miatt egy cég kötelezhető vagy lehetősége van arra, hogy átálljon a 2000. évi C. törvény szabályozási rendszeréről a Nemzetközi Számviteli Standardra (IFRS - International Financial Reporting Standards). Továbbá, hogy bemutassam az Európai Unió által kezdeményezett egységesített, szabad kereskedelmet segítő számviteli rendszerének kezdeti körülményeit, történetét, egészen napjainkig. Ezek után egy rövid kitérőt tettem az Általánosan Elfogadott Számviteli Alapelvek felé az Amerikai Egyesült Államokban (US GAAP - United States Generally accepted accounting principles), melynek említését kötelezőnek gondoltam a jogi körülményei miatt. Ennek kapcsán kerültek terítékre a kontinentális és az angolszász jogi rendszerek közötti különbségek, utóbbi a két nemzetközi standardra vonatkozik, előbbi pedig a Szt.-re.Az angolszász országok számviteli rendszere elvi szinten különbözik a kontinentális rendszertől, az angolszáz rendszer talán „szabadabb kezet” ad a törvényalkotóknak, ez a tény lehet az eredője annak, hogy az IFRS-ben és US GAAP-ban készült beszámolók befektetőcentrikusabb szemléletet képviselnek, aktuálisabb képet festenek a vállalkozás aktuális vagyoni helyzetéről. Ezután áttértem a szekunder kutatásomra, amely arról szólt, hogy valós IFRS-re áttért beszámolók adatait elemezve próbáltam konzekvenciákat leszűrni. A kutatásom első célja az volt, hogy bizonyos beszámolósorok és mérlegcsoportok változásaira magyarázatot adjak, azonban az előzetes kutatásom számadatai és az utólagos kutatás eredménye is azt igazolta számomra, hogy ilyesféle következtetések azért nem lehetségesek többek között, mert már a magyar beszámolóban is sokszor nem a megfelelő értékek szerepelnek, és ez egy kiváló alkalom az újraértékelésre; nincs olyan külön beszámolósor vagy mérlegsor, ami egyértelműen valamilyen korrekciós indokkal csökkenne vagy nőne.Primer kutatásom egy mélyinterjúból állt, amit a PwC Könyvvizsgáló Kft. vezető számviteli tanácsadójával készíthettem, többéves tapasztalatai alapján. Az információ meglehetősen hiteles forrásból származik, interjúalanyom számos IFRS áttéréssel kapcsolatos projektben vett részt, azonban személyes tapasztalatai megosztása során nem nevezett meg egy konkrét esetet sem. Az interjú során azokat a területeket érintettük, melyekből az egyezőségeket próbáltam bizonyítani. Ezen felül operatív és egyéb áttéréssel kapcsolatos információkat is átbeszéltünk, melyeket belefűztem a dolgozatba.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Balogh Roland
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Simon Szilvia
Belső
főiskolai docens, Számvitel Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: árbevétel(ek), IFRS, mérlegsorok, nemzetközi számvitel, Nemzetközi Számviteli Standardok, számvitel, számviteli törvény
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:58
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:58

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet