A Home Office-ra való átállás nehézségei a vezetők, munkavállalók szemszögéből, rávilágítás az új rendszer magával hozott lehetőségeire

Hasulyó Tifani (2020) A Home Office-ra való átállás nehézségei a vezetők, munkavállalók szemszögéből, rávilágítás az új rendszer magával hozott lehetőségeire. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Hasulyó Tifani_FEM857.pdf] PDF
Szakdolgozat_Hasulyó Tifani_FEM857.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem_Hasulyó Tifani_FEM857.pdf] PDF
Titkosítási kérelem_Hasulyó Tifani_FEM857.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (82kB)
[thumbnail of BA_TO_Hasulyó_Tifani_FEM857.pdf] PDF
BA_TO_Hasulyó_Tifani_FEM857.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (396kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom a távmunka és a Home Office témája körül forog. Sokakban felvetődik a kérdés, hogy ez a kettő ugyanaz-e. A távmunka lényege, hogy a munkavállaló nem tipikus módon végzi a munkáját, hanem rendszeresen a munkáltató telephelyétől távol, a Home Office fogalma alatt pedig a munkáltató által időszakosan elrendelt munkavégzést értjük, amely legtöbbször otthonról történik. Tehát a Home Office legegyszerűbben úgy definiálható, mint a távmunka otthonról végzett verziója. A távmunkának alapvetően számos pozitív oldala van, mint például azon munkavállalók foglalkoztatása, akiknek lakóhelye messze esik a munkahely telephelyétől, így nem tudnának teljes, rendszeres állásban dolgozni. Magyarországon nem volt a korábbiakban kimondottan elterjedt ez a munkavégzési típus, a munkavállalók csupán 3,7%-a dolgozott távmunkában 2018-ban.A koronavírus járvány minden újdonságával együtt változtatta meg alapvetően a foglalkoztatók viszonyát a távmunkához, a cégvezetők tartottak tőle korábban, azonban a 2020. március-áprilisi időszakban sokaknál vetődött fel ez a lehetőség mentőövként, így a távmunkában dolgozók aránya hirtelen növekedést mutatott, kialakult az ún. „kényszertávmunka”. Ezáltal azok is megtapasztalhatták a távmunka előnyökeit, például az idő megtakarítását, rugalmas munkabeosztást, több szabadon felhasználható időt, akiknek eddig nem volt rá lehetőségük. Ugyanakkor a hátrányokkal is szembesülhettek: nehezebben összeegyeztethető csapatmunka a kollegiális kapcsolatok hiányának következtében, a rutin elvesztése, a motiváltság fenntartása, stb.A szakirodalom áttekintése és primer kutatásom elvégzése után igyekeztem a kutatási kérdéseimre választ kapni. Első kérdésem az volt, hogy igaz-e, hogy elfogadható mennyiségű, megoldható problémákat okozott csak a teljes Home Office-ra való tavaszi átállás. Itt boncolgatom a nehézségeket, melyekkel a munkavállalók küzdöttek ezen időszak alatt, mindezeket természetesen több nézőpontból is vizsgáltam, online kérdőívem a Process Solutions Kft.-nél dolgozók véleményét mutatja be, míg a mélyinterjúk 4 különböző pozícióban elhelyezkedő munkatársam véleményét prezeltánják. Második kutatási kérdésem, hogy a Home Office megtartásának tekintetében igaz-e, hogy legtöbben továbbra is szeretnének otthonukból dolgozni, de mégis meghagynák az irodába járás lehetőségét is a jövőben.Hipotéziseim bizonyítása során betekintést nyerhetünk, hogy kinek milyen tapasztalatot nyújtott a teljes Home Office-ra való átállás, a Covid-19 hatásait hogyan élték meg a munkavállalók, napjainkban mennyire érzik magukat alkalmasnak a távmunka-végzésre, és azt is megtudhatjuk, hogy szeretnék-e megtartani ezt az atipikus munkavégzési formát a jövőre nézve, vagy inkább visszakerülnének a régi kerékvágásba, azaz az irodai munkavégzésre.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Eckert Bálint
Belső
Mestertanár, Menedzsment Tanszék, PSZK
Torba Milán
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: atipikus munkavégzés, home office, munka, távmunka, work life balance
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:56
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:56

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet