A METRO Kereskedelmi Kft. ellátási láncán keresztül a Vegyi Áru Beszerzés folyamatainak bemutatása

Fodor Gábor (2020) A METRO Kereskedelmi Kft. ellátási láncán keresztül a Vegyi Áru Beszerzés folyamatainak bemutatása. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Fodor Gábor D8NQUK - Szakdolgozat.pdf] PDF
Fodor Gábor D8NQUK - Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 13..

Download (2MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (52kB)
[thumbnail of BA_TO_Fodor_Gábor_D8NQUK.pdf] PDF
BA_TO_Fodor_Gábor_D8NQUK.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 13..

Download (841kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom célja a több, mint egy éves munkaviszonyom során a két talán legfontosabb kérdés jelenleg, ami a METRO Vegyi Áru Beszerzéséhez köthető. A koronavírussal kapcsolatban az első, hogy „Vajon a COVID-19 első itthoni hulláma hogyan hatott a szakmai gyakorlatom ellátási láncára?”, valamint „Járvány után hogyan tovább, mire fókuszáljon a vegyi áru beszerzés, ha már nincs szükség ekkora mennyiségű „COVID termékekre”?”. Ahhoz, hogy a kérdésekre megfogalmazhassam a javaslataim szükség volt a beszerzést felépíteni az alapjaitól az ellátási lánctól.  Ezért a dolgozatom elméleti részében az általam relevánsnak vélt szakirodalmak alapján bemutattam az ellátási lánc elméletét, kitérve két ellátási lánccal kapcsolatos modell, a Porter féle értéklánc és a Stakeholder modell bemutatásával zárva. Majd az ellátási lánc elméleti bemutatását követően ismertettem a beszerzés értelmezését, céljait, vállalati stratégiával kapcsolatát az áru rendelés elméletét egy kereskedelmi cégnél, név szerint a METRO-nál továbbá a beszállítók értékelésének lehetséges alapmódszereit.  Az elméleti áttekintést követően bemutatásra került a szakmai gyakorlati helyem. Gyakorlati helyemmel kapcsolatosan szemléltettem a Cash&Carry-t, utána kitértem a vállalat hazai üzletláncára a METRO Kereskedelmi Kft-t, ahol ténylegesen töltöttem a szakmai gyakorlatomat. Az iroda felépítését a vállalat főbb mutatóinak elemzése követte, ahol az árbevétel és a konkurenciák árbevétele összehasonlítása került górcső alá. Az árbevétellel kapcsolatos elemzést követően áttértem az elméleti részben bemutatott ellátási láncra a gyakorlatban a vállalaton belül. Az ellátási lánc felépítésében kitérve a szállítási formákra, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a beszerzés szállítóinak szállítási formáihoz. Ez után a következő fejezet a Vegyi Áru Beszerzésről szólt, ahol gyakornoki pozícióban járulok hozzá a vállalat céljainak eléréséhez. Bemutatásra került az osztály három kategóriája és azok alapszintű megismeréséhez pár mutató elemzése. Az osztály bemutatása végeztével részleteztem főbb feladataimat, amelyeket napi szinten látok el. Majd a terület megismerése után az olvasónak bemutattam az elméleti részben említett Porter féle értéklánc és a Stakeholder elemzés gyakorlati megvalósulását a METRO-nál, amelyek ismertetéséhez a külső konzulensemmel folytatott egy órás mélyinterjú kérdéseinek tartalomelemzése járult hozzá.  Az elméleti és gyakorlati rész lezárását az Összegzés fejezet követte, ahol a kutatási kérdéseimet válaszoltam meg, a hozzájuk kapcsolódó problémák felvetésével és azokra tett javaslataim megfogalmazásával.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Csiba Sándor
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Kozma Tímea
Belső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: árubeszerzés, beszállító(k), beszerzés, ellátási lánc, METRO Kereskedelmi Kft.
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:55
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:55

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet