Egy konkrét vállalat költség és eredményalakulásának elemzése, piaci pozíciójának értékelése

Csorba Bence (2020) Egy konkrét vállalat költség és eredményalakulásának elemzése, piaci pozíciójának értékelése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of BA_PSZ_Csorba_Bence_AIL92I szakdolgozat.pdf] PDF
BA_PSZ_Csorba_Bence_AIL92I szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 14..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (466kB)
[thumbnail of BA_PSZ_Csorba_Bence_AIL92I_összefoglaló,vázlat.pdf] PDF
BA_PSZ_Csorba_Bence_AIL92I_összefoglaló,vázlat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 14..

Download (271kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom címe Egy konkrét vállalat költség és eredményalakulásának elemzése, piaci pozíciójának értékelése. A választásom a MC Alec Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű társaságra esett, aki egy dinamikusan fejlődő főleg elektronikai kivitelező és mérnöki munkákkal foglalkozó vállalkozás. Elsősorban a 2017-2019 közötti időszak elemeit vizsgáltam, de előfordult, hogy egyes mutatószámok vizsgálatakor vissza kellett tekinteni a 2016-os év mérleg és eredmény adataihoz is. A beszámolókon kívül még segítségemre volt a három (plusz egy) vizsgált év főkönyvi adatai. A dolgozatom tartalmi részét 8. fejezeten keresztül mutattam be, mely a bevezetéstől az összefoglalásig tart. A bevezetésben a számvitel fejlődéséről, annak kialakulásáról, valamint a témaválasztásról írtam. Ezt a vállalkozás bemutatása követte. Megismerkedhettünk a vállalkozás tulajdonosaival, a cég összes tevékenységével. A számviteli politikai egyes részeit részletesebben is leírtam. Kitértem többek között a könyvvezetés módjára, az amortizációs politikára és a könyvvezetés módjára is. Az iparág bemutatása egy lényeges részét képezte a kutatási munkának. Nagy segítségemre volt a statisztikai hivatal oldala, ahonnan sok hasznos adatot és ábrát tudtam gyűjteni és felhasználni. A vagyoni helyzet bemutatása témakörben részletesen ismertettem a társaság eszközeinek és forrásinak összetételét, annak változásait a vizsgált 3 évben. Fontos és kiemelendő, hogy a vállalkozás adózott eredménye bár 2018-ban némileg visszaesett 2019-ben nagyon nagymértékben emelkedett, ami a megfelelő gazdálkodás és a nagymértékű árbevétel gyarapodás következményének tudható be. A vagyoni helyzet átfogó elemzése során olyan mutatószámokat számszerűsítettem, amik következményeként azt a megállapítást lehet hozni, hogy mind a három év eredményes volt. A legtöbb mutató kedvező eredményeket hozott, mind az alap elvárásoknak megfelelt, mind az időbeni változásuk kedvezőnek mondható. Ha ki kéne emelni egy gazdasági évet, ami valamivel kedvezőtlenebbül alakult az a második 2018-as gazdasági év, de ez sem mondható sem veszteségesnek, sem kedvezőtlennek. Kétség sem fér hozzá, hogy a 2019-es utolsó vizsgált év volt minden tekintetben a legeredményesebb. A piaci pozíció elemzésekor arra a megállapításra jutottam, hogy a társaság még nagyon messze van a piac vezetőitől, azonban a regionálisan versenytársak között kifejezetten jó eredményeket tud felmutatni. A munkavállalóit az összehasonlított cégek közül a legjobban megfizeti. Adózott eredménye kimagasló volt az összemérték átlagához képest. Összességében elmondható, hogy egy olyan dinamikusan fejlődő kisvállalatot ismerhettem meg és mutathattam be, akik minőségi kemény munkával értek el sikereket az elmúlt három évben és ha ezt az üzlet és gazdaságpolitikát folytatják a jövőben akkor a további fejlődés és növekedés sem fog elmaradni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Bán Erika
Belső
főiskolai docens, Számvitel Tanszék, PSZK
Csorba Jánosné
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: árbevétel(ek), beszámoló(k) elemzése, elemzési feladatok, építőipar - építészet, piaci pozíció
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:55
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:55

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet