A demográfiai folyamatok hatása a közpénzügyekre. Az idősödő társadalom növekvő közkiadásai, a munkaerőpiaci helyzet alakulása.

Gáborhelyi Petra (2021) A demográfiai folyamatok hatása a közpénzügyekre. Az idősödő társadalom növekvő közkiadásai, a munkaerőpiaci helyzet alakulása. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of FOSZK_Gáborhelyi Petra_U5RR8G.pdf] PDF
FOSZK_Gáborhelyi Petra_U5RR8G.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (940kB)
[thumbnail of FOSZK_OF_Gáborhelyi_Petra_U5RR8G.pdf] PDF
FOSZK_OF_Gáborhelyi_Petra_U5RR8G.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (113kB)

Absztrakt (kivonat)

Záródolgozatom címéből már lehet látni, hogy ez egy nagyon összetett téma, ezért is választottam. A demográfia, a közpénzek és a munkaerőpiac alakulása mindennapos beszéd tárgya, és a média is szeret ezzel a témával foglalkozni. Az értekezésem bázis alapja a rendszerváltás volt, 1989. 30 évet öleltem fel, mert úgy gondolom, hogy a szocialista élet versus köztársasági élet felfogható úgy, mint egy új kezdet, valamint egy politikai megújulás, valamint sokkal mélyebb és részletgazdagabb elemzésre ad lehetőséget, ezért volt tanácsos ezen dolgozaton belül egy belátható időtartamot elemezni. Egyértelmű összefüggésekkel mutattam be, hogy milyen összefüggések vannak a közpénzügyi kiadások, illetve a társadalom összetételének hátrányos irányba történő változása között. A dolgozat első nagyobb egysége két részből áll. Az első részben a rendszerváltás kori társadalommal foglalkoztam, hogy milyen hatással volt az állam privatizáció a társadalommal, illetve milyen következményekkel járt ez, majd a 2019-es társadalmat ismertettem, hogy milyen intézkedések voltak az elmúlt években. A második részben pár alapfogalmat tisztáztam, mint például a termékenység, születés és halálozást, majd az elmúlt 30 év születés és halálozás arányát mutattam be egy ábra segítségével. A második nagyobb egységben a közpénzek alapfogalmait tisztáztam, valamit az államháztartás fogalmát és felépítését. Természetesen szó esett az állam kiadásairól, valamit a bevételiről is, ahol kifejtettem a 3 legnagyobb bevételforrást, valamit mind a kiadás és a bevétel esetében is egy ábra segítségével mutattam be az évi előirányzatot és teljesítést. Majd a dolgozat utolsó nagyobb egységében a munkaerőpiacról esett szó. Ebben a részben is tisztáztam, hogy mi a munkaerőpiac és ismertettem, hogy a Központi Statisztikai Hivatal 4 darab kategóriát állított fel a munkaerő-felmérések során, így tehát beszélünk: foglalkoztatottakról, munkanélküliekről, gazdaságilag aktívakról és gazdaságilag inaktívakról. Majd ezen a vonalon maradtam és foglalkoztatottakat és a munkanélkülieket fejtettem ki bővebben. A foglalkoztatottaknál a tipikus és az atipikus foglalkoztatást fejtettem ki bővebben és, hogy az elmúlt 20 évben hogyan alakult Magyarországon a foglalkoztatottság. A munkanélküliségnél bemutattam, hogy ki számít munkanélkülinek a törvény és a különböző fogalmak szerint, de egy következtetést tudtam levonni mindegyik esetben, hogy az aki nem dolgozik és nem kap jövedelmet az munkanélküli. Majd összegeztem, hogy az elmúlt 30 évben hogyan alakult a munkaerőpiac és honnan hová jutott, mik voltak az esetleges pozitív vagy negatív eredmények. Mint lehet látni, igyekeztem egy keretet adni az értekezésemnek így a dolgozat elején és a végén is a rendszerváltásról volt szó. A dolgozat összességében e három meghatározó fogalomra épült fel és ezen a három vezérvonalon haladtam végig.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Fehér Beáta
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Urbanics Roxána
Belső
Mestertanár, Pénzügy Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: demográfia, közpénzügyek, munkaerőpiac, rendszerváltás, társadalom
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:52
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:52

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet