A hazai pénzintézeti rendszer struktúrájának jellemzői (nemzetközi összehasonlítás)

Dömötör Szilárd Sándor (2021) A hazai pénzintézeti rendszer struktúrájának jellemzői (nemzetközi összehasonlítás). Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Dömötör Szilárd_R1BO8A.pdf] PDF
Dömötör Szilárd_R1BO8A.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of SZTK_TO_Dömötör_Szilárd_R1BO8A.pdf] PDF
SZTK_TO_Dömötör_Szilárd_R1BO8A.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (546kB)

Absztrakt (kivonat)

Témán belül aktualitásából fakadóan a digitalizációval foglalkozom. Az igény a digitalizációs megoldásokra nem ma keletkezett és a számítástechnika is már régóta az életünk része. Az innovációnak köszönhetően egyre kényelmesebben, gyorsabban és megbízhatóbban tudjuk intézni napi ügyeinket és ez alól ma már a pénzügyek intézése sem kivitel. Fő felvetésem az, hogy a magyar bankrendszer ma már kellően digitalizált mind belső és külső munkafolyamatok és kapcsolatok terén. Véleményem szerint a digitalizáció banki területen való elterjedését a fintech cégek megjelenése felgyorsította. Meglátásom az, hogy Magyarországon az innovatív pénzügyi szolgáltatásokat felhasználók száma megfelel az európai átlagnak. Továbbá az álláspontom szerint az alternatív fizetési szolgáltatások megjelenésével hazánkban rohamosan csökken a forgalomban lévő készpénzállomány. Kutatómunkám során az előbb említett felvetéseket szeretném alátámasztani, megerősíteni, de ha szükséges, akkor akár megcáfolni. A hazai helyzet bemutatása során pedig törekeszem nemzetközi viszonyítási pontok ismertetésére is. A fő témám a digitalizáció ugyan, de fontosnak tartom a pénzintézetek történelmi háttérnek megemlítését is, ezért a dolgozatomat ezzel a területtel kezdem. Majd rátérek a bankrendszer szereplőinek bemutatására. Részletezem az egyszintű és a kétszintűbankrendszerek közti főbb különbségeket és leírom a főbb banktípusok jellegzetességeit. A modern bankrendszert a hazai pénzintézeti rendszeren keresztül szemléltetem. A dolgozatom második felében rátérek a pénzügyi szférát érintő digitalizációs fejlődésre, mind nemzetközi, mind hazai téren és ismertetem az innovációt előidéző okokat. A magyar nemzeti bank felmérései és egyéb nyomtatott, vagy elektronikus szakirodalom segítségével pedig részletezem a magyar bankrendszer digitális helyzetét. Elemzem az online banki szolgáltatások használatának elterjedését és az országos adatokat összevetem a nemzetközi értékekkel. Feltárom digitális téren a hazai rendszer gyengeségeit és erősségeit. Kitérek a digitalizáció árnyoldalaira is, hiszen az innováció előrehaladtával a pénzügyi szektort érintő incidensek száma is egyre csak gyarapszik és a megoszlásuk is felhasználói oldalról kedvezőtlen mintát mutat. Későbbiekben bemutatom az innovatív megoldások használatához szükséges jogszabályi környezetet. Megállapításokat teszek arra vonatkozóan, hogy a hazai szabályozás gyorsítja, vagy éppen lassítja az informatikai megoldások elterjedését. Felsorolom és ismertetem az alternatív fizetési megoldásokat, azon belül összevetem a virtuális pénz és a készpénz legfőbb jellemzőit. Vizsgálom a készpénzhasználat változását nemzetközi és hazai területen, a változást próbálom összefüggésbe hozni az alternatív fizetési megoldások megjelenésével. A magyar fizetési szokások mélyebb megismerése miatt kérdőív alapú kutatást is folytatok. Az innováció területét érintő főbb kérdéseket pedig egy szakértővel is megvitatom.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Mérnök közgazdász

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Kovácsné Dr. Sipos Ágnes
Belső
egyetemi docens, Pénzügy Tanszék, PSZK
Zala Júlia
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: bankrendszer(ek), banktípusok, digitális felületek, digitális gazdaság, hazai bankok, nemzetközi bankgyakorlat
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:51
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:51

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet