A Porsche Lízing és Szolgáltató Kft. költség és eredményalakulásának elemzése, piaci helyzetének értékelése

Hasulyó Alexandra (2020) A Porsche Lízing és Szolgáltató Kft. költség és eredményalakulásának elemzése, piaci helyzetének értékelése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_FINAL_OHIC04_2020.pdf] PDF
Szakdolgozat_FINAL_OHIC04_2020.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 11..

Download (1MB)
[thumbnail of titkosítási kérelem.pdf] PDF
titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (65kB)
[thumbnail of Temavazlat-es-osszefoglalas_2020majus (1).pdf] PDF
Temavazlat-es-osszefoglalas_2020majus (1).pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 11..

Download (357kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakmai gyakorlatom keretében volt lehetőségem megismerni egy lízingcég, a Porsche Lízing és Szolgáltató Kft. tevékenységét és működését. Ennek eredményeként választottam elemzési témát, hiszen dolgozatomban a vállalat költség és eredményalakulásának vizsgálatával, valamint piaci helyzetének értékelésével foglalkoztam a 2016. január 1. és 2019. december 31. közötti időszakra vonatkozóan. Dolgozatom hét részre bontható, melyben a bevezetést követő második részben bemutattam a cégcsoportot, ezen belül is annak megalakulását, tevékenységi körét és alkalmazott számviteli politikáját. A harmadik részben a beszámoló elemzésének fontosságára fektettem a hangsúlyt. Ismertettem a beszámoló fogalmát és részeit, valamint bemutattam, hogy a beszámoló elemzése kapcsán miként segítenek az előállított információk a vállalkozás értékelésében. A negyedik fejezetben kifejtettem a költségek fogalmát és részleteztem csoportjait. Ezt követően az általam választott vállalkozás költségeit elemeztem 2016. január. 1-től 2019. december 31-ig. A költségeket költségnemenkénti bontásban elemeztem, megvizsgáltam ezek alakulását és összetételét is. Arra a következtetésre jutottam, hogy a társaság költségei folyamatosan nőttek az adott időintervallum alatt, azonban ez nem a kedvezőtlen költséggazdálkodás eredményeként alakult így, hanem a tevékenység bővülése, növekedése generálta a magasabb költségszintet. Az ötödik részben az eredmény alakulását vizsgáltam, levezetve egészen az adózott eredményig. Bár a társaság bevételei folyamatosan nőttek a vizsgált üzleti évek során, az eredmény ezzel szemben csökkent. Ennek oka, hogy a ráfordítások összege nagyobb arányú növekedést mutatott, ezen belül is a pénzügyi műveletek ráfordításaihoz kapcsolódó árfolyamveszteség értéke ugrott meg kiemelkedően az évek során. A hatodik szerkezeti egységben A Porsche Lízing és Szolgáltató Kft. lízingpiacion betöltött szerepét vizsgáltam, ezt követően pedig egy konkurens vállalattal hasonlítottam össze főbb költségeit, illetve bevételeit. Ezután figyelmet fordítottam a vírushelyzet piacra gyakorolt hatásának bemutatására is. Végül, de nem utolsó sorban SWOT analízist készítettem az általam elemzett társaságra vonatkozóan. Az utolsó részben összefoglaltam a szakdolgozatom során vizsgált tényezőket és következtetéseket vontam le a Porsche Lízing és Szolgáltató Kft.-re vonatkozóan.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Almási Bálint
Belső
Mestertanár, Számvitel Tanszék, PSZK
Szilágyiné Farkas Mariann
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: elemzés, eredmény, költség, lízing, piaci helyzet
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:50
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:50

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet