A Porsche Lízing és Szolgáltató Kft. költség és eredményalakulásának elemzése, piaci helyzetének értékelése

Hasulyó Alexandra (2020) A Porsche Lízing és Szolgáltató Kft. költség és eredményalakulásának elemzése, piaci helyzetének értékelése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_FINAL_OHIC04_2020.pdf] PDF
Szakdolgozat_FINAL_OHIC04_2020.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 11..

Download (1MB)
[thumbnail of titkosítási kérelem.pdf] PDF
titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (65kB)
[thumbnail of Temavazlat-es-osszefoglalas_2020majus (1).pdf] PDF
Temavazlat-es-osszefoglalas_2020majus (1).pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 11..

Download (357kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakmai gyakorlatom keretében volt lehetőségem megismerni egy lízingcég, a Porsche Lízing és Szolgáltató Kft. tevékenységét és működését. Ennek eredményeként választottam elemzési témát, hiszen dolgozatomban a vállalat költség és eredményalakulásának vizsgálatával, valamint piaci helyzetének értékelésével foglalkoztam a 2016. január 1. és 2019. december 31. közötti időszakra vonatkozóan. Dolgozatom hét részre bontható, melyben a bevezetést követő második részben bemutattam a cégcsoportot, ezen belül is annak megalakulását, tevékenységi körét és alkalmazott számviteli politikáját. A harmadik részben a beszámoló elemzésének fontosságára fektettem a hangsúlyt. Ismertettem a beszámoló fogalmát és részeit, valamint bemutattam, hogy a beszámoló elemzése kapcsán miként segítenek az előállított információk a vállalkozás értékelésében. A negyedik fejezetben kifejtettem a költségek fogalmát és részleteztem csoportjait. Ezt követően az általam választott vállalkozás költségeit elemeztem 2016. január. 1-től 2019. december 31-ig. A költségeket költségnemenkénti bontásban elemeztem, megvizsgáltam ezek alakulását és összetételét is. Arra a következtetésre jutottam, hogy a társaság költségei folyamatosan nőttek az adott időintervallum alatt, azonban ez nem a kedvezőtlen költséggazdálkodás eredményeként alakult így, hanem a tevékenység bővülése, növekedése generálta a magasabb költségszintet. Az ötödik részben az eredmény alakulását vizsgáltam, levezetve egészen az adózott eredményig. Bár a társaság bevételei folyamatosan nőttek a vizsgált üzleti évek során, az eredmény ezzel szemben csökkent. Ennek oka, hogy a ráfordítások összege nagyobb arányú növekedést mutatott, ezen belül is a pénzügyi műveletek ráfordításaihoz kapcsolódó árfolyamveszteség értéke ugrott meg kiemelkedően az évek során. A hatodik szerkezeti egységben A Porsche Lízing és Szolgáltató Kft. lízingpiacion betöltött szerepét vizsgáltam, ezt követően pedig egy konkurens vállalattal hasonlítottam össze főbb költségeit, illetve bevételeit. Ezután figyelmet fordítottam a vírushelyzet piacra gyakorolt hatásának bemutatására is. Végül, de nem utolsó sorban SWOT analízist készítettem az általam elemzett társaságra vonatkozóan. Az utolsó részben összefoglaltam a szakdolgozatom során vizsgált tényezőket és következtetéseket vontam le a Porsche Lízing és Szolgáltató Kft.-re vonatkozóan.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA)

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: elemzés, eredmény, költség, lízing, piaci helyzet
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:50
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:50

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet