A szervezeti kultúra és a tudástranszfer vizsgálata és fejlesztési javaslattétel egy multinacionális FMCG vállalat magyarországi irodájának példáján keresztül

Kézsmárky András (2020) A szervezeti kultúra és a tudástranszfer vizsgálata és fejlesztési javaslattétel egy multinacionális FMCG vállalat magyarországi irodájának példáján keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of BA_EE_Kézsmárky_András_SQ0ULZ_Szakdolgozat.pdf] PDF
BA_EE_Kézsmárky_András_SQ0ULZ_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_TO_Kézsmárky_András_SQ0ULZ.pdf] PDF
BA_TO_Kézsmárky_András_SQ0ULZ.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (313kB)

Absztrakt (kivonat)

A különböző kultúrák vizsgálata már évszázadok óta fontos része az életünknek. A kulturális különbségek megértése és elfogadása nélkül a mai globalizált világunkban nehéz érvényesülni. Ahány nemzet annyi különböző szokás, hiedelem, beszélt nyelv és más meghatározó tényezők alkotják a kultúrákat. A munka világában azonban csak az 1980-as végén került a figyelembe középpontjába a vállalati vagy más néven szervezeti kultúra kutatása és megértése. Mára különböző kutatások, szakmai anyagok bizonyítják, hogy minden vállalatnak van egy erős, csak rá jellemző szervezeti kultúrája, ami mélyen a dolgozókban él. A szervezti kultúra megjelenési formái fellelhetőek a szimbólumokban, nyelvezetben, a mindennapi szokásokban és a tanulságos történetekben. Kutatásom során először a témához kapcsolódó szakirodalmat tekintem át, majd egy multinacionális FMCG vállalat magyarországi irodájában végzett kérdőíves felmérés segítségével próbálok meg összefüggéseket keresni a szervezeti kultúra és a tudásmegosztás kapcsolatáról. A kutatásom előtt, úgy gondolom a jelenleg fennálló szervezeti kultúra nem hatékonyan támogatja a tudásmegosztó kezdeményezéseket a vállalaton belül, ami bizonyos esetekben a munkafolyamatok elhúzódásával és így a hatékonyság csökkenésével járhat. A kérdőív összeállításakor fontos szempont volt számomra, hogy ne csak a jelenlegi szervezeti kultúrát mérjem fel, hanem a kitöltők vágyott kultúratípusát is feltérképezzem. Ehhez már korábban használt és validált kérdőíveket kaptam segítségül. A kutatásom végén, összegezve az eredményeket és összekapcsolva azokat a szakirodalmi elmélettel igyekszem néhány fejlesztési javaslatot is megfogalmazni a tudásmegosztás és szervezeti kultúra kapcsolatának hatékonyságnövelése érdekében.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Cameron-Quinn, fmcg, kultúratípusok, szervezeti kultúra, tudásmenedzsment
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:44
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:44

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet