A főváros és agglomerációjának szerepe a fiatal közgazdászok lakó- és munkahelyválasztásában (Különös tekintettel a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karának hallgatóira)

Endrédi Dániel (2020) A főváros és agglomerációjának szerepe a fiatal közgazdászok lakó- és munkahelyválasztásában (Különös tekintettel a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karának hallgatóira). Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Endredi_Daniel_JQO7BK_2020.pdf] PDF
Szakdolgozat_Endredi_Daniel_JQO7BK_2020.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Temavazlat-es-osszefoglalas_Endredi_Daniel_JQO7BK_2020.pdf] PDF
Temavazlat-es-osszefoglalas_Endredi_Daniel_JQO7BK_2020.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (236kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom során azt vizsgáltam, hogy mennyire jellemző az országban az a tendencia, miszerint a vidékről származó egyetemi hallgatók, az egyetem elvégzése után a főváros, illetve valamelyik agglomerációs településén telepednek le hosszú távon. A témaválasztás oka többek között az, hogy az egyetemi éveim során azt tapasztaltam, hogy a hallgatótársaim viszonylag nagy arányban vidékről származnak, akiknek döntő többsége hosszú távon is Budapesten, illetve annak közelében szeretne élni. A kutatást először az ország régióiban tapasztalható gazdasági fejlettség különbségeinek vizsgálatával kezdtem, amellyel az ország régióiban lévő életszínvonalat és a közöttük lévő eltéréseket vizsgáltam. Ennek oka az, hogy ez az egyik legmeghatározóbb tényező, ami egy adott térség migrációs mutatóját leginkább befolyásolja. Ezt a vizsgálatot a leggyakrabban használt gazdasági mutatók – foglalkoztatási arány, munkanélküliségi ráta, bruttó hazai termék – segítségével végeztem el. A vizsgálat alapján kijelenhető, hogy Közép-Magyarországon a legjobb az életszínvonal, a legrosszabb pedig az ország észak-keleti részében lévő régióiban, vagyis Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön.A gazdasági elemzés után az ország jelenlegi, illetve az elmúlt 2-3 évtizedben – elsősorban a rendszerváltástól kezdve – végbement demográfiai változásokat vizsgáltam a népesség, illetve az áltagéletkor mutatók segítségével. Ezek alapján ugyanis valamelyest lehet arra következtetni, hogy mely régiókba vándorolhat a fiatalabb generáció. A vizsgálat alapján itt is Közép-Magyarország rendelkezett a legkedvezőbb mutatókkal. Az országos gazdasági elemzések után, hasonló szempontok alapén elemeztem ki a főváros és az agglomeráció szerepét, mivel kiemelt jelentősége van a témám kapcsán. Ezek alapján kijelenthető, hogy a gazdasági súlya kimondottan meghatározó, hiszen az ország GDP-jének nagy része ezen a területen termelődik meg, továbbá ez a térség rendelkezik a legjobb foglalkoztatási mutatókkal, a legképzettebb munkaerővel, valamint ebben a térségben működik a legtöbb vállalkozás a népességhez viszonyítva. A népességi mutatók alapján az látható, hogy a főváros népessége sokáig folyamatosan csökkent, azonban a 2000-es évek második felétől komoly növekedésnek indult. Az agglomerációs települések népessége a rendszerváltástól óta folyamatosan, gyors ütemben növekedett. A kutatás témájában egy kérdőívet készítettem, amelyet a Budapesti Gazdasági Egyetem – Pénzügyi és Számviteli kar vidékről származó hallgatóival töltettem ki. A kitöltőknek a kérdőív során arról kellett véleményt alkotniuk, hogy mennyire tartják fejlettnek, élhetőnek Budapestet, illetve agglomerációját a származási helyükhöz képest. Vizsgáltam azt is, hogy mennyivel könnyebb elhelyezkedni a munkaerő piacon Budapesten, illetve vonzáskörzetében. A kérdőív végén arra kellett választ adniuk a megkérdezetteknek, hogy hol tervezik leélni az életüket hosszú távon, és melyek a legmeghatározóbb tényezők ennek eldöntésében. 

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Üzleti Gazdaságtan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment (BA)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Engelberth István
Belső
egyetemi docens, Üzleti Gazdaságtan Tanszék, PSZK
Pozsgainé Hajdú Zsuzsanna
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: agglomeráció, Budapest, demográfia, hallgatói migráció, regionális különbségek
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:43
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:43

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet