Befektetési portfolió alkotás a „Core and Satellite” stratégiával

Kovács Bálint (2020) Befektetési portfolió alkotás a „Core and Satellite” stratégiával. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Kovács_Bálint_ID8877_Szakdolgozat.pdf] PDF
Kovács_Bálint_ID8877_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 03..

Download (2MB)
[thumbnail of Kovács_Bálint_ID8877_Szakdolgozat_titkosítási_kérelem.PDF] PDF
Kovács_Bálint_ID8877_Szakdolgozat_titkosítási_kérelem.PDF
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (25kB)
[thumbnail of BA_TO_Kovács_Bálint_ID8877.pdf] PDF
BA_TO_Kovács_Bálint_ID8877.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 03..

Download (293kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom célja, hogy az úgynevezett „Core and Satellite” befektetési stratégiáról, valamint annak gyakorlati alkalmazási lehetőségeiről átfogó képet nyújtson a befektetések iránt érdeklődő olvasóknak. Mindemellett - a stratégia ismertetésén túl - kutatásomban két olyan kérdésre keresem a választ, melyek reflektálásával a befektetők és bankáraik, ügynökeik tudatosabban tudják a befektetési portfoliók hosszútávú, passzív („Core”) lábát kezelni, ezáltal jobb eredményeket képesek elérni.Dolgozatomban a „Core and Satellite” portfoliók „Core” blokkjának fejleszthetőségi lehetőségét, illetve a rész-portfolió kialakításának időzítésével kapcsolatos kérdést kutatom. Célom az, hogy választ kapjak azokra a kérdésekre, hogy egyrészt - a hazai banki gyakorlatban alkalmazott egyszerű, egyelemű passzív portfoliókkal ellentétben - érdemes-e összetett, többelemű passzív portfoliót felépíteni, másrészt a „Core” portfoliók kialakításakor érdemes-e a piaci időzítéssel foglalkozni.Kutatásaim elvégzéséhez számtalan olyan hazai és nemzetközi szakirodalmat megismertem és felhasználtam, melyek a portfolióépítés módszertanát ismertetik. A kutatásokhoz szükséges adatok pontosságát, valamint a mérések, szimulációk és tesztek elvégzését és kiértékelését a Bloomberg terminál és saját szerkesztésű táblázatok biztosították. Tanulmányomban kiemelt figyelmet fordítottam arra, hogy eredményeim objektíven mérhetőek, értékelhetőek és a gyakorlatban hasznosíthatóak legyenek.A „Core” portfolió időzítésével foglalkozó kutatásom eredményeit értékelve meglepő megállapításra jutottam. Korábbi feltételezésemmel ellentétben ugyanis, a „Core” portfoliók hozamát még megfelelő eszközallokációs döntések mellett is jelentős mértékben befolyásolja a piaci időzítés, köszönhetően az elmúlt évtizedekben tapasztalt nagymértékű tőkepiaci volatilitásnak, a részvénypiacok recessziót követő gyors talpraállásának, a jegybankok által eszközölt mennyiségi enyhítésnek. Második kutatásomban, melyben a „Core” portfolió fejleszthetőségével foglalkoztam, a korábban felállított hipotézisemet - miszerint többelemű, megfelelő eszközökből felépített passzív portfolió kialakításával felülteljesíthető az egyszerű, egyeszközös passzív piaci portfolió teljesítménye - igazolni tudtam. Konzervatívabb, értékalapú „safe-heaven” eszközök és növekedésalapú befektetések egyszerű kombinációjával a meghatározó részvénypiaci indexek teljesítménye felülmúlható, a befektetési portfoliók „Core” lába fejleszthető.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. habil. Sági Judit
Belső
egyetemi docens, Pénzügy Tanszék, PSZK
Szabó Sándor
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Befektetési bank, Befektetési portfolió, Befektetési stratégia, befektetési szolgáltatások, Core and Satellite
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:42
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:43

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet