Befektetési portfolió alkotás a „Core and Satellite” stratégiával

Kovács Bálint (2020) Befektetési portfolió alkotás a „Core and Satellite” stratégiával. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Kovács_Bálint_ID8877_Szakdolgozat.pdf] PDF
Kovács_Bálint_ID8877_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 03..

Download (2MB)
[thumbnail of Kovács_Bálint_ID8877_Szakdolgozat_titkosítási_kérelem.PDF] PDF
Kovács_Bálint_ID8877_Szakdolgozat_titkosítási_kérelem.PDF
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (25kB)
[thumbnail of BA_TO_Kovács_Bálint_ID8877.pdf] PDF
BA_TO_Kovács_Bálint_ID8877.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 03..

Download (293kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom célja, hogy az úgynevezett „Core and Satellite” befektetési stratégiáról, valamint annak gyakorlati alkalmazási lehetőségeiről átfogó képet nyújtson a befektetések iránt érdeklődő olvasóknak. Mindemellett - a stratégia ismertetésén túl - kutatásomban két olyan kérdésre keresem a választ, melyek reflektálásával a befektetők és bankáraik, ügynökeik tudatosabban tudják a befektetési portfoliók hosszútávú, passzív („Core”) lábát kezelni, ezáltal jobb eredményeket képesek elérni.Dolgozatomban a „Core and Satellite” portfoliók „Core” blokkjának fejleszthetőségi lehetőségét, illetve a rész-portfolió kialakításának időzítésével kapcsolatos kérdést kutatom. Célom az, hogy választ kapjak azokra a kérdésekre, hogy egyrészt - a hazai banki gyakorlatban alkalmazott egyszerű, egyelemű passzív portfoliókkal ellentétben - érdemes-e összetett, többelemű passzív portfoliót felépíteni, másrészt a „Core” portfoliók kialakításakor érdemes-e a piaci időzítéssel foglalkozni.Kutatásaim elvégzéséhez számtalan olyan hazai és nemzetközi szakirodalmat megismertem és felhasználtam, melyek a portfolióépítés módszertanát ismertetik. A kutatásokhoz szükséges adatok pontosságát, valamint a mérések, szimulációk és tesztek elvégzését és kiértékelését a Bloomberg terminál és saját szerkesztésű táblázatok biztosították. Tanulmányomban kiemelt figyelmet fordítottam arra, hogy eredményeim objektíven mérhetőek, értékelhetőek és a gyakorlatban hasznosíthatóak legyenek.A „Core” portfolió időzítésével foglalkozó kutatásom eredményeit értékelve meglepő megállapításra jutottam. Korábbi feltételezésemmel ellentétben ugyanis, a „Core” portfoliók hozamát még megfelelő eszközallokációs döntések mellett is jelentős mértékben befolyásolja a piaci időzítés, köszönhetően az elmúlt évtizedekben tapasztalt nagymértékű tőkepiaci volatilitásnak, a részvénypiacok recessziót követő gyors talpraállásának, a jegybankok által eszközölt mennyiségi enyhítésnek. Második kutatásomban, melyben a „Core” portfolió fejleszthetőségével foglalkoztam, a korábban felállított hipotézisemet - miszerint többelemű, megfelelő eszközökből felépített passzív portfolió kialakításával felülteljesíthető az egyszerű, egyeszközös passzív piaci portfolió teljesítménye - igazolni tudtam. Konzervatívabb, értékalapú „safe-heaven” eszközök és növekedésalapú befektetések egyszerű kombinációjával a meghatározó részvénypiaci indexek teljesítménye felülmúlható, a befektetési portfoliók „Core” lába fejleszthető.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Befektetési bank, Befektetési portfolió, Befektetési stratégia, befektetési szolgáltatások, Core and Satellite
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:42
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:43

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet