Itthon maradnék, de hol?- avagy Magyarország munkaerő-mobilitására ható tényezők vizsgálata

Kovács Réka (2020) Itthon maradnék, de hol?- avagy Magyarország munkaerő-mobilitására ható tényezők vizsgálata. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Kovács_Réka_LMW4LP_szakdolgozat.pdf] PDF
Kovács_Réka_LMW4LP_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_TO_Kovács_Réka_LMW4LP.pdf] PDF
BA_TO_Kovács_Réka_LMW4LP.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (218kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájaként országunk munkaerő-mobilitásával foglalkozom a 2018. évi legfrissebb adatokkal egy statikus, strukturális elemzés formájában. A dolgozatom tárgya vitathatatlan volt számomra, ugyanis az életemet a jövőben Magyarországon képzelem el, azonban azt, hogy hol, még nem pontosan tudom. Korábban is foglalkoztatott, hogy mik azok a tényezők, mely hozzájárulnak és befolyásolják az emberek mobilitását. Vajon igaz a mondás, hogy a pénz nem boldogít? Részben természetesen igen. Azonban a jólét, hogy a családfők a későbbi generációnak biztos, boldog gyermekkort tudjanak biztosítani, később pedig el tudják indítani őket a nagybetűs életbe, tőkére van szükség. A neoklasszikus elmélet szerint az emberek jólétük maximalizálása érdekében vándorolnak, országon belül is. Saját adatbázisomat különböző ismérvek mentén építettem fel, melyek elgondolásom szerint magyarázhatják a mobilitást (belföldi vándorlási különbözet). Úgy gondolom, hogy ezzel a témával fel tudom ölelni azt a tudást, amit a három év alatt az egyetemen és elsősorban az üzleti információelemző szakirány tárgyai keretein belül elsajátítottam. Célom volt felépíteni egy többváltozós regressziós modellt, melyben a magyarázó változóim minél nagyobb mértékben magyarázzák a vándorlási különbözet, azaz az eredményváltozóm nagyságát. Regresszió-analízisemet számos más statisztikai elemzés előzi meg, mint például a korrelációs kapcsolatelemzés vagy éppen a leíró statisztika. Szeretnék segítséget nyújtani elsősorban azoknak a fiataloknak, akiknek a jövőképe Magyarországon van, csak még nem tudják pontosan, hogy melyik járásban területen. Segítségemre volt elemzéseimhez a Gretl és SPSS statisztikai program, melyeket „Gazdasági modellezés és adatbányászat”, valamint a „Statisztika alkalmazása az üzleti döntés-előszítésben” tárgy órái alatt sajátítottam el. Dolgozatom első részében a saját adatbázisom felépítésére koncentráltam a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, melyben 174 járáshoz kerestem adatokat, melyek magyarázhatják a mobilitást. Ilyen például az egy főre jutó személyi jövedelemadó, a regisztrált vállalkozások száma, személygépkocsik száma ezer főre vetítve és számos más ismérv, melyeket dolgozatomban kifejtek. Budapestet kivettem megfigyeléseimből a torzító hatása miatt. A fő részét a szakdolgozatomnak a saját modellem felépítése és elemzése teszi ki. A szakirodalmi áttekintés olyan mértékben járul hozzá a dolgozatomhoz, mely segít nagyobb mélységben rálátást adni az általam elemzett ismérvekre, továbbá hozzájárul modellem magyarázatához.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Alkalmazott Kvantitív Módszertan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Horváth Máté
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Sugár András
Belső
egyetemi docens, Alkalmazott Kvantitív Módszertan Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatbázis, járás szintű adatbázis, klaszterelemzés, korrelációs kapcsolatelemzés, munkaerő-mobilitás, területi különbségek, többváltozós regresszió
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:42
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:42

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet