Itthon maradnék, de hol?- avagy Magyarország munkaerő-mobilitására ható tényezők vizsgálata

Kovács Réka (2020) Itthon maradnék, de hol?- avagy Magyarország munkaerő-mobilitására ható tényezők vizsgálata. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Kovács_Réka_LMW4LP_szakdolgozat.pdf] PDF
Kovács_Réka_LMW4LP_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_TO_Kovács_Réka_LMW4LP.pdf] PDF
BA_TO_Kovács_Réka_LMW4LP.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (218kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájaként országunk munkaerő-mobilitásával foglalkozom a 2018. évi legfrissebb adatokkal egy statikus, strukturális elemzés formájában. A dolgozatom tárgya vitathatatlan volt számomra, ugyanis az életemet a jövőben Magyarországon képzelem el, azonban azt, hogy hol, még nem pontosan tudom. Korábban is foglalkoztatott, hogy mik azok a tényezők, mely hozzájárulnak és befolyásolják az emberek mobilitását. Vajon igaz a mondás, hogy a pénz nem boldogít? Részben természetesen igen. Azonban a jólét, hogy a családfők a későbbi generációnak biztos, boldog gyermekkort tudjanak biztosítani, később pedig el tudják indítani őket a nagybetűs életbe, tőkére van szükség. A neoklasszikus elmélet szerint az emberek jólétük maximalizálása érdekében vándorolnak, országon belül is. Saját adatbázisomat különböző ismérvek mentén építettem fel, melyek elgondolásom szerint magyarázhatják a mobilitást (belföldi vándorlási különbözet). Úgy gondolom, hogy ezzel a témával fel tudom ölelni azt a tudást, amit a három év alatt az egyetemen és elsősorban az üzleti információelemző szakirány tárgyai keretein belül elsajátítottam. Célom volt felépíteni egy többváltozós regressziós modellt, melyben a magyarázó változóim minél nagyobb mértékben magyarázzák a vándorlási különbözet, azaz az eredményváltozóm nagyságát. Regresszió-analízisemet számos más statisztikai elemzés előzi meg, mint például a korrelációs kapcsolatelemzés vagy éppen a leíró statisztika. Szeretnék segítséget nyújtani elsősorban azoknak a fiataloknak, akiknek a jövőképe Magyarországon van, csak még nem tudják pontosan, hogy melyik járásban területen. Segítségemre volt elemzéseimhez a Gretl és SPSS statisztikai program, melyeket „Gazdasági modellezés és adatbányászat”, valamint a „Statisztika alkalmazása az üzleti döntés-előszítésben” tárgy órái alatt sajátítottam el. Dolgozatom első részében a saját adatbázisom felépítésére koncentráltam a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, melyben 174 járáshoz kerestem adatokat, melyek magyarázhatják a mobilitást. Ilyen például az egy főre jutó személyi jövedelemadó, a regisztrált vállalkozások száma, személygépkocsik száma ezer főre vetítve és számos más ismérv, melyeket dolgozatomban kifejtek. Budapestet kivettem megfigyeléseimből a torzító hatása miatt. A fő részét a szakdolgozatomnak a saját modellem felépítése és elemzése teszi ki. A szakirodalmi áttekintés olyan mértékben járul hozzá a dolgozatomhoz, mely segít nagyobb mélységben rálátást adni az általam elemzett ismérvekre, továbbá hozzájárul modellem magyarázatához.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Alkalmazott Kvantitív Módszertan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatbázis, járás szintű adatbázis, klaszterelemzés, korrelációs kapcsolatelemzés, munkaerő-mobilitás, területi különbségek, többváltozós regresszió
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:42
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:42

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet