A kontrollingrendszer működtetésének sajátos vonásai egy felsőoktatási intézménynél

Frankné Patkó Ildikó (2020) A kontrollingrendszer működtetésének sajátos vonásai egy felsőoktatási intézménynél. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Frankné Patkó Ildikó G6Y83J SZD végleges.pdf] PDF
Frankné Patkó Ildikó G6Y83J SZD végleges.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 11..

Download (1MB)
[thumbnail of titkosítás G6Y83J.pdf] PDF
titkosítás G6Y83J.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (45kB)
[thumbnail of BA_TO_Frankné_Patkó_Ildikó_G6Y83J.pdf] PDF
BA_TO_Frankné_Patkó_Ildikó_G6Y83J.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 11..

Download (162kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájaként a kontrollingrendszer működtetésének sajátos vonásainak bemutatását választottam a Budapesti Gazdasági Egyetemnél.A dolgozatom célja a munkakörömhöz szorosan kapcsolódó Kontrolling Osztály tevékenységének, adatszolgáltatásainak bemutatása és fejlesztéseinek lehetősége a vezetői szintű elvárásoknak megfelelően. Ennek keretében a kutatásom az, hogy bemutatom, miként van jelen az operatív controlling (pénzügyi, költség- és eredmény controlling) a felsőoktatásban, mint sikeres irányítás és a hatékony döntéshozatal támogató eszköz. A dolgozatomat az Egyetem történeti bemutatásával indítottam, kiemelve a költségvetési szerv gazdálkodásának sajátosságait, többek között a kormányrendelet által szabályozott belső kontrollrendszer, költségvetési rendszer és tervezés, az előirányzat gazdálkodás ismertetésére fokuszálva. A következő fejezetben a kontrolling fejlődéstörténete, magyarországi kialakulásának útja kerül bemutatásra, összefoglalva a szakirodalmi feldolgozását is. További elméleti kitekintés keretében röviden ismertetem a kontrolling szemléletmódját, részletesebb betekintést nyújtok a kontrolling funkciójába és eszköztárába, valamint a költségvetési kontrollingba. A kutatásom igazolásához a dolgozatom negyedik fejezetében az Egyetem kontrolling rendszerének kialakítását részleteztem a Kontrolling Osztály főbb feladatain keresztül. Először elhelyezem a kontrolling rendszert a szervezeti struktúrában, majd az Osztály kialakulását mutatom be.  A Kontrolling Osztály főbb feladatainak ismertetéséből kiderül, hogy a kontrolling funkciók és eszközök miként jelennek meg a költségvetési-terv elkészítésében, a szigorú előirányzat-, és keretgazdálkodás rendszerében, valamint a költségtervezés folyamatában. Végül a kontrolling informatikai hátterébe nyújtok rövid betekintést, az Egyetem SAP Gazdálkodási Rendszerébe a Kontrolling Osztály feladatainak ellátásához szükséges gyakorlati alkalmazásába. A kontrolling rendszer kialakítása mind a vállalkozások, mind a költségvetési intézmények működésében fontos szerepet tölt be. A kontrollerek által végzett elemzések, illetve információk szolgáltatása a vezetők döntéseinek meghozatalát segítik, melyek szükségesek az intézmény eredményes, hatékony és gazdaságos működéséhez. A kutatás eredményeképpen elmondható, hogy a felsőoktatás területén is elindult egy olyan szemlélet, melyben nagyobb hangsúlyt fektetnek a stratégiaalkotásra, tervezésre és teljesítménymérésre. Az Egyetem az operatív controlling eszközeit egyre szélesebb körben alkalmazza, a Kontrolling Osztály körébe tartozó folyamatos feladat átszervezések és fejlesztések útján. Valamint, olyan gazdálkodási információs rendszer került bevezetésre, mely lehetővé teszi a vezetői igényeknek megfelelő információ kiszolgálását.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Gönczi Gábor
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Sisa Krisztina
Belső
főiskolai docens, Számvitel Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: controlling - kontrolling, éves tervezés, költségvetés, költségvetési előirányzatok, önköltségszámítás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:42
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:42

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet