Kis- és középvállalkozások adószabályainak és kapcsolódó közterheinek összehasonlítása kata, kiva és a társasági adó hatálya alatt

Baranyai István (2020) Kis- és középvállalkozások adószabályainak és kapcsolódó közterheinek összehasonlítása kata, kiva és a társasági adó hatálya alatt. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of szakdoga frissítve - Javított.pdf] PDF
szakdoga frissítve - Javított.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of szakdoga összefoglaló PDF.pdf] PDF
szakdoga összefoglaló PDF.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (348kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatomat a kis- és középvállalkozások adózásáról írom a kata, kiva és társasági adó hatálya alatt. Sorra veszem az adózási formákat melyeket a vállalkozók használhatják. Az első részben kifejtem a hazai adópolitikával kapcsolatos szabályokat, észrevételeimet. Sorra veszem az adózási alapelveket, amelyek figyelembe kell venni az adómegállapítás során. Összeírom, hogy a hazai adóztatás milyen hatást gyakorol a hazai vállalkozásokra és milyen a nemzetközi adórendszer a hazai viszonylatban. Szakdolgozatom során, mint ahogy feljebb is írtam meghatározom mi az a KKV, milyen lehetőségei vannak az egyes helyzetekben a vállalkozónak. Miben jobb az egyik és miben a másik. Részletesen kitérek a kisadózó vállalkozások tételes adójára, bemutatom a jellemzőit, azt, hogy ki választhatja és hogy valóban tényleg olyan jó-e minden vállalkozó számára. Többek közt foglalkozom a kisvállalati adóval is, amelyet főként egy mellékelt példán keresztül fogok bemutatni, majd rátérek a társasági adóra amelyben végig veszem hogy az adózás előtt eredménytől hogyan lehet eljutni az adófizetési kötelezettséget. Végig veszem a főbb adózás előtti eredményt módosító tételeket is. Végezetül pedig ami tulajdonképpen a szakdolgozat alapját adja, egy kutatást szeretnék végezni a hazai vállalkozók körében, hogy hogy mennyi időt fordítanak az adminisztrációs kötelezettségekere, mennyit költenek könyvelőre ill. adótanácsadóra és hogy mennyire fejlesztik saját magukat, hogy naprakészek legyenek az adózás területén. Kutatásomat kérdőíves megkérdezéssel fogom szemléltetni, amelyet a novemberi és decemberi hónapokban fogok a vállalkozókhoz eljuttatni. Fontos megjegyezni, hogy a kutatásom nem lesz reprezentatív a magyar vállalkozók körére, csupán az én ismeretségi körömben lévőékre, akik gazdasági tevékenységet végeznek.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Fellegi Miklós
Külső
egyetemi docens, Pénzügy Tanszék, PSZK
Rékasi Róbert
Belső
Mestertanár, Pénzügy Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adófizetés, KATA, kis- és középvállalkozás - KKV, kiva, társasági adó
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:42
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:42

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet