Munkaerő megtartási folyamatok módszerei és lehetőségei a magyar köznevelési intézményekben

Kis Imola (2020) Munkaerő megtartási folyamatok módszerei és lehetőségei a magyar köznevelési intézményekben. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Kis_Imola_AML1V_2020DEC.pdf] PDF
Kis_Imola_AML1V_2020DEC.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_TO_Kis_Imola_ADML1V.pdf] PDF
BA_TO_Kis_Imola_ADML1V.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (816kB)

Absztrakt (kivonat)

A munkaerőmegtartás egy komplex folyamat, mely rengetek kutatást és odafigyelést igényel mind munkavállalói, mind a szervezetek oldalról. Talán pontosan ezért olyan nehezen definiálható, hiszen nem csak egy fajta szervezeti hűségről beszélhetünk, hanem egy olyan motivációról és elkötelezettségről, amely számos befolyásolható és számtalan elérhetetlen tényező összefonódása.  A szervezet különböző módszerekkel és modellekkel valamilyen szinten tudja befolyásolni a munkavállalók elköteleződését és motivációját. A szakirodalmi feldolgozás és a közoktatási intézményekben folytatott kutatásom után megértettem, hogy a HR portál miért választotta a munkaerőmegtartást a HR legfontosabb feladatának 2019-ben.  Az elmúlt két évben az Észak-Budapesti Tankerületi Központban dolgoztam, de mivel a munkaügyi feladatokat az iskola titkárokon keresztül kapom meg ezért korábban nem volt ilyen mélységekben betekintésem a pedagógusok helyzetébe.  A kutatásom során köznevelési intézmények munkaerőmegtartásának módszereit és eredményességét vizsgáltam. A kérdőíves kutatásom előtt felállítottam három hipotézist az alapján, amit külső szemlélőként tapasztaltam munkám során. Első felvetésemben arra voltam kíváncsi, hogy a pedagógusok motivációja a pályán maradáshoz inkább a belső motivációjuktól függ-e, mint a pedagógus életpálya modelltől. Második felvetésem, az volt, hogy a pedagógus életpálya modell kötelező elemei nem motiválják a pedagógusokat, inkább teher számukra. A harmadik – talán legaktuálisabb – felvetésem az volt, hogy a Covid-19 miatt több pedagógus tér-e vissza a pályájához. Ezekre a kérdésekre is választ kaptam többek között az interjúk során, amit egy Óbudai általános iskolába végeztem. Az interjúim során -többek között - volt szerencsém egy pályakezdő pedagógushoz- aki példamutató lelkesedéssel világított rá arra a motivációra ami a pedagógiai hivatást választókat jellemzi – egy magát „régivágású pedagógusnak” mondó tanítónőhöz, aki már harmincöt éve fényesíti a fiatalok elméjét , egy tanítónőhöz aki korábban egy multinacionális vállalatnál dolgozott és a Covid-19 hatására tért vissza a közoktatásba és egy intézményvezetőhöz, aki a vezetői oldalról is megismertette velem a pedagógus életpálya modell jó és rossz oldalát egyaránt. A kutatásomból kiderül, hogy mit is gondolnak a pedagógus életpálya modellről a most dolgozó pedagógusok és hogy milyen motivációs tényezők tartják őket a hivatásuknál.    

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: alkalmazottak magatartása, elkötelezettség, emberi erőforrás - munkaerő, munkaerő, munkamotiváció, pedagógusok
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:42
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:42

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet