Munkaerő megtartási folyamatok módszerei és lehetőségei a magyar köznevelési intézményekben

Kis Imola (2020) Munkaerő megtartási folyamatok módszerei és lehetőségei a magyar köznevelési intézményekben. Faculty of Finance and Accountancy.

[thumbnail of Kis_Imola_AML1V_2020DEC.pdf] PDF
Kis_Imola_AML1V_2020DEC.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (1MB)
[thumbnail of BA_TO_Kis_Imola_ADML1V.pdf] PDF
BA_TO_Kis_Imola_ADML1V.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (816kB)

Abstract

A munkaerőmegtartás egy komplex folyamat, mely rengetek kutatást és odafigyelést igényel mind munkavállalói, mind a szervezetek oldalról. Talán pontosan ezért olyan nehezen definiálható, hiszen nem csak egy fajta szervezeti hűségről beszélhetünk, hanem egy olyan motivációról és elkötelezettségről, amely számos befolyásolható és számtalan elérhetetlen tényező összefonódása.  A szervezet különböző módszerekkel és modellekkel valamilyen szinten tudja befolyásolni a munkavállalók elköteleződését és motivációját. A szakirodalmi feldolgozás és a közoktatási intézményekben folytatott kutatásom után megértettem, hogy a HR portál miért választotta a munkaerőmegtartást a HR legfontosabb feladatának 2019-ben.  Az elmúlt két évben az Észak-Budapesti Tankerületi Központban dolgoztam, de mivel a munkaügyi feladatokat az iskola titkárokon keresztül kapom meg ezért korábban nem volt ilyen mélységekben betekintésem a pedagógusok helyzetébe.  A kutatásom során köznevelési intézmények munkaerőmegtartásának módszereit és eredményességét vizsgáltam. A kérdőíves kutatásom előtt felállítottam három hipotézist az alapján, amit külső szemlélőként tapasztaltam munkám során. Első felvetésemben arra voltam kíváncsi, hogy a pedagógusok motivációja a pályán maradáshoz inkább a belső motivációjuktól függ-e, mint a pedagógus életpálya modelltől. Második felvetésem, az volt, hogy a pedagógus életpálya modell kötelező elemei nem motiválják a pedagógusokat, inkább teher számukra. A harmadik – talán legaktuálisabb – felvetésem az volt, hogy a Covid-19 miatt több pedagógus tér-e vissza a pályájához. Ezekre a kérdésekre is választ kaptam többek között az interjúk során, amit egy Óbudai általános iskolába végeztem. Az interjúim során -többek között - volt szerencsém egy pályakezdő pedagógushoz- aki példamutató lelkesedéssel világított rá arra a motivációra ami a pedagógiai hivatást választókat jellemzi – egy magát „régivágású pedagógusnak” mondó tanítónőhöz, aki már harmincöt éve fényesíti a fiatalok elméjét , egy tanítónőhöz aki korábban egy multinacionális vállalatnál dolgozott és a Covid-19 hatására tért vissza a közoktatásba és egy intézményvezetőhöz, aki a vezetői oldalról is megismertette velem a pedagógus életpálya modell jó és rossz oldalát egyaránt. A kutatásomból kiderül, hogy mit is gondolnak a pedagógus életpálya modellről a most dolgozó pedagógusok és hogy milyen motivációs tényezők tartják őket a hivatásuknál.    

Institution

Budapest Business University

Kar

Faculty of Finance and Accountancy

Department

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

Emberi Erőforrások

Supervisors

Konzulens neve
Konzulens típusa
Assignment, Scientific qualification, Institution
Email
Dombiné Fehérdi Gabriella
Külső
UNSPECIFIED
Dr. Németh Tamás
Belső
főiskolai docens, Menedzsment Tanszék, PSZK

Item Type: Thesis (UNSPECIFIED)
Uncontrolled Keywords: alkalmazottak magatartása, elkötelezettség, emberi erőforrás - munkaerő, munkaerő, munkamotiváció, pedagógusok
SWORD Depositor: Archive User
Depositing User: Archive User
Date Deposited: 2021. Mar. 01. 13:42
Last Modified: 2021. Mar. 01. 13:42

Actions (login required)

View Item View Item