A Kereskedő vállalatcsoport adókötelezettségeinek vizsgálata

Kovács Balázs (2021) A Kereskedő vállalatcsoport adókötelezettségeinek vizsgálata. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of A Kereskedő vállalatcsoport adókötelezettségeinek vizsgálata.pdf] PDF
A Kereskedő vállalatcsoport adókötelezettségeinek vizsgálata.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2030. December 08..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (445kB)
[thumbnail of Összefoglaló.pdf] PDF
Összefoglaló.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2030. December 08..

Download (346kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom a szakmai gyakorlati helyem és vállalatcsoportjának tagjai adókötelezettségeinek vizsgálatáról írtam. A vállalatcsoport kérésére megváltoztatott névvel írtam a szakdolgozatom, így Kereskedő vállalatcsoportként hivatkoztam rá a dolgozatban. Szakmai gyakorlatom alatt a vállalatcsoportot alkotó egyik cég könyvvezetése volt a fő feladatom. A munkakörnek köszönhetően rálátásom volt a vállalatcsoportot alkotó cégek működésére, gazdasági tevékenységeikre és pénzügyi tevékenységükre. Ebből kifolyólag lehetőségem volt a vállalatcsoport adókötelezettségeit vizsgálni, egy szakdolgozat keretében. A vállalatcsoportot négy cég alkotta Magyarországon a szakmai gyakorlatom kezdetén, a Kereskedő Közép Európai Kft., Kereskedő Licensing Kft., Kereskedő Vendéglátóipari Kft. és a Kereskedő International Zrt. Főtevékenységük szerint az alábbi a besorolásuk: éttermi, mozgó vendéglátás, immateriális javak kölcsönzése, tea, kávé feldolgozása, vagyonkezelés (holding). Mind a négy cég Szécsényben van bejegyezve és október elsején a Kereskedő Licensing Kft. beolvadt a Kereskedő International Zrt.-be. A vállalatcsoport vendéglátóegységeket üzemeltet Magyarországon. Ezen kívül Franchise-partner rendszer keretében franchise szolgáltatásokat nyújt itthoni és külföldi partnereknek is. Dolgozatom célja a vállalatcsoportot alkotó cégek adókötelezettségeinek bemutatása volt. Arra kerestem a választ a vállalatcsoport minden jogszerű adóoptimalizálási lehetőséget kihasznál-e. A vállalatcsoport által számomra juttatott adóbevallások, dokumentumok segítségével elemzéseket és kimutatásokat készítettem, így kerestem a választ arra van-e olyan adóoptimalizálási lehetőség, amelyet a vállalatcsoport nem használ ki. Táblázatokat és diagramokat készítettem az elemzések szemléltetésére. Bemutattam a társaságok áfa kötelezettségeit és jellemzőit, illetve az étkezőhelyi vendéglátás, étkeztetési szolgáltatás áfáját és alkalmazásának követelményeit. Kitértem a csoportos áfa alanyiság előnyeire, melyekkel nem él a vállalatcsoport. Részleteztem a társasági adófizetés menetét a vállalatcsoportnál. Az innovációs járulékkötelezettségre is kitértem. Bemutattam a csoportos tao alanyiság előnyeit, melyekkel szintén nem él a vállalatcsoport. Leírtam a vállalatcsoport hipa kötelezettségeinek jellemzőit. Bemutattam hol, melyik cégnek keletkezik hipa kötelezettsége, illetve milyen adóalap megosztási módszert használnak a cégek. A bérekkel kapcsolatos adókat és járulékokat is elemeztem a társaságoknál. Bemutattam a szochó mérték csökkenésének következményeit a társaságokra 2019-ben és 2020-ban. Ezen kívül a koronavírus hatásait is szemléltettem a vállalatcsoportra vonatkozóan. A veszélyeztetett ágazatokban tevékenykedők számára hozott adó és járulékmentességeket is ismertettem. Összességében sikerült bemutatnom és elemeznem a vállalatcsoportot érintő valamennyi adót és javaslattal is tudtam szolgálni a vállalatcsoport felé.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Erdélyi Péter
Belső
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Galántainé Dr. Máté Zsuzsanna
Belső
főiskolai tanár, Pénzügy Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adóalanyok, adóalapcsökkentés, adóbevallás(ok), adómentesség, helyi adók
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:41
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:41

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet