A controllingrendszer kialakítása és bevezetése egy magyarországi, autóiparban tevékenykedő termelő vállalat, a KÁTA CNC Kft. esetében

Csizmazia Éva Emese (2020) A controllingrendszer kialakítása és bevezetése egy magyarországi, autóiparban tevékenykedő termelő vállalat, a KÁTA CNC Kft. esetében. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Csizmazia_Eva_MM66KH_szakdolgozat.pdf] PDF
Csizmazia_Eva_MM66KH_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 07..

Download (4MB)
[thumbnail of titkositasi kerelem Csizmazia Eva.pdf] PDF
titkositasi kerelem Csizmazia Eva.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (293kB)
[thumbnail of BA_TO_Csizmazia_Eva_MM66KH.pdf] PDF
BA_TO_Csizmazia_Eva_MM66KH.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 07..

Download (399kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom megírásakor azt a célt tűztem ki, hogy néhány javaslattal éljek a cég vezetősége irányába a controlling rendszer kialakítására és elemeire vonatkozóan. Egy magyarországi, autóiparban tevékenykedő cég, a KÁTA CNC Kft. szervezeti egységeit, működési folyamatait vizsgáltam meg. A controlling rendszerek tényezőit elméleti oldalról megközelítve a konkrét cég gyakorlatát állítottam vele párhuzamba. Rávilágítottam miért is fontos a cégeknél egy olyan döntéstámogató rendszer kiépítése, mellyel hatékonyabban tudnak válaszolni a külső - mint például a 2020-as év pandémiás helyzetéből adódó-, illetve belső változásokra. Dolgozatomban kitértem a controlling szabályozókör fontosságára, és a rendszer alapját képező hármas egységre, mely a tervezés, kontroll és az információ átadás elemeiből áll. Sajátos módon bemutattam a céget, hiszen a szokásos száraz tényeken alapuló felsorolás mellett a vállalkozást az egyik ügyvezető igazgatjával - aki a cég főkönyvelője is egyben –, folytatott riportomból ismerhetik meg. Előtte fontosnak tartottam az autóipari sajátosságokat felvázolni, hiszen az iparágban működő minősítési kritériumrendszerek, a beszállítói hálózat, a sajátos értékesítési rendszer meghatározza ezen cégek működési folyamatait. Megvizsgáltam a termékek gyártási technológiáit, a munkafolyamatokat, az üzemegységek működését, a cég által kifejlesztett és alkalmazott vállalatirányítási rendszert, a VIR-t. Bepillantást nyertem miként tervezik meg az operatív folyamatokat és hogyan vizsgálják a tervek megvalósulását. A folyamatokban észlelt eltéréseket milyen módszerrel elemzik, és a beavatkozási folyamatoknak milyen lépései vannak. Az eltérések vizsgálatának elemzéséhez fontosnak tartottam a jelenleg használt mutatószámrendszer áttanulmányozását. Ezeket a vizsgálatokat, elemzéseket három fő területen folytattam le: a termelés, a vevőkapcsolati részleg munkájában és a logisztikában. A hatékonyabb teljesítménymérés, az értelmezhetőbb eltérésvizsgálatok és a felkészültebb döntéstámogatási rendszer működése érdekében javaslatokat fogalmaztam meg a vezetőség számára. A KÁTA CNC Kft. esetében is fontos alkalmazni a 3M szabályt, miszerint megfelelő időben, megfelelő vezető részére a megfelelő információk átadása nagyon fontos, ahhoz, hogy a cég a változásokra a lehető legoptimálisabb választ tudja adni.  

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Ilyés Csaba István
Belső
főiskolai docens, Számvitel Tanszék, PSZK
Lukliderné Oláh Erika
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: autóipar, belföldi termelés, controlling, controllingrendszer, controllingtevékenység
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:40
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:40

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet