Budapesti luxusszálloda eredményességének vizsgálata az ágazati tendenciák tükrében

Kelédi Katalin (2020) Budapesti luxusszálloda eredményességének vizsgálata az ágazati tendenciák tükrében. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Kelédi Katalin.pdf] PDF
Szakdolgozat_Kelédi Katalin.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2099. December 31..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem_TGMAXD.pdf] PDF
Titkosítási kérelem_TGMAXD.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (310kB)
[thumbnail of Témavázlat és összefoglaló.pdf] PDF
Témavázlat és összefoglaló.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2099. December 31..

Download (128kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban a New York Palace Kft eredményességét vizsgáltam a tanult elemzési eszközökkel a 2017-2018-2019-es évek vonatkozásában. A vállalat mérlegének vizsgálata megmutatta, hogy eszközeinek 87-90%-a befektetett eszköz, azaz a szálloda épülete, berendezése, felszerelése és műszaki berendezései teszik ki. A források között a saját tőke aránya 19%-ról 23%-ra emelkedett az időszakban az éves adózott eredmények visszaforgatása miatt. A szálloda nagyösszegű anyavállalati hitellel rendelkezik. A hitel különlegessége, hogy törlesztése csak az időszak végén esetleges, vagy bizonyos események bekövetkezésekor. Ebből kifolyólag a vállalkozás a vizsgált időszakban csak kamatfizetésre volt kötelezve az anyavállalat felé. Mivel a hitel összege többszörösen meghaladja a saját tőkét a tőkeszerkezeti és adósságszolgálati mutatók mind nagyfokú eladósodottságot mutatnak, amit a tanulmányaim alapján nagyon kockázatosnak tűnik a vállalkozás szempontjából. A hitel kamatai szintén további kockázatot jelentenek a vállalkozás számára nagyságukból kifolyólag. Azonban a tulajdonosnak nem az a célja, hogy ennek a kft-nek az eredményességét biztosítani önmagában, hanem az egész vállalatcsoport nyereséges üzemeltetése.A jövedelmezőség alakulása a hitelkamatok és központi menedzsmentdíjak átszámlázása miatt a vizsgált időszakban jelentősen csökkentek, ahogy a pénzügyi helyzet is romló tendenciát mutat. Az árbevételek elemzése ezzel szemben azt mutatja, hogy 2017-ről 2019-re a kapacitások kihasználtságának csökkenése ellenére az árbevétel növekedett, ami kedvező a vállalat szempontjából. A további növekedési lehetőségek vizsgálata alapján megállapítható, hogy a jelenlegi piaci pozíciót leginkább a régóta halogatott teljeskörű felújítással lehetne biztosítani. A vállalkozás jövőjét a 2020. márciusi értékesítés miatt az új tulajdonos fogja majd meghatározni, rajta múlik, mennyire szeretné a New Yorkot Budapest kiemelkedő luxusszállodájává tenni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: eredménykimutatás, komplex elemzés, mérleg, szakdolgozat, szálláshely-szolgáltatás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:40
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:40

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet