Kontrolling gyakorlatok egy multinacionális termelővállalat szolgáltatóközpontjánál

Kovács Boróka Dóra (2020) Kontrolling gyakorlatok egy multinacionális termelővállalat szolgáltatóközpontjánál. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Kovács-Boróka_Szakdolgozat_2020_Onulpq.pdf] PDF
Kovács-Boróka_Szakdolgozat_2020_Onulpq.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 15..

Download (2MB)
[thumbnail of Kovács Boróka_ONULPQ_ titkosítási kérelem.pdf] PDF
Kovács Boróka_ONULPQ_ titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (176kB)
[thumbnail of BA_TO_kovács_boróka_ONULPQ.pdf] PDF
BA_TO_kovács_boróka_ONULPQ.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 15..

Download (473kB)

Absztrakt (kivonat)

A kontrolling rendszerek létrehozása hosszú távon való fennmaradás érdekében fontos szerepet játszik a vállalkozások életében. Könnyen lekövethető vele, hogy a vállalkozás merre tart céljai elérésében és az egyes vezetői döntések hogyan befolyásolják a vállalkozás működését. Ezek összhangban módosítják a vállalat hosszú távú célkitűzéseit, így azok képesek lesznek rugalmasan alkalmakodni a környezeti kihívásokhoz. A kontrolling rendszerek használata elengehetetlen a nagyvállalatoknál a sikeres működéshez. A vizsgált cég egy svájci központú multinacionális termelőcég.A mai felgyorsult világban elengedhetetlen a vállalkozások sikerességéért a környezeti változásokhoz való gyors alkalmazkodás képessége, ehhez elengedhetetlen egy jól kidolgozott vállalati stratégia, mely összhangolja a külső környezet és a belső erőforrások gazdálkodását. A vállalkozás növekedésének eléréséhez a menedzsereknek összetett feladatokkal kell megbírkózniuk. A hatékony és gazdaságos vállalati működéshez a kontrolling rendszerek bevezetése nyújthat segítséget. Mivel a kontrolling rendszer kiépítése az adott vállalatra kell hogy specializálódjon a különböző vállalati méretekre vonatkozóan is adódhatnak különbségek. A dolgozat elkészítése során a központban a vállalat szolgáltatóközpontja lesz.A pénzügyi és számviteli tevékenységek megosztott szolgáltatásként jellemzően nagy multinacionális vállalatoknál alakultak ki először, a méret-, költséggazdaságosság, standardizáció valamint az operatív hatékonyság célkitűzéseivel szemben.A dolgozat első részében elméleti síkon bemutatom az osztott szolgáltatások mint, vállalati forma kialakulásának történetét. A Porteri értéklánc modellt, és ezáltal a szolgáltatóközpontok elméleti alapjait. Ezután a számviteli és pénzügyi osztott szolgáltatásokat fogom bemutatni. Majd a kontrolling meghatározása és jelentősége, ezen belül a kontrolling és a vállalkozás kapcsolata, a kontrolling részletes definíciója, a kontrolling szemléletmódja, a kontroller szerepe, feladatköre, a kontrolling eszközrendszere kerülnek bemutatásra.A dolgozat következő részében a vizsgált vállalat kontrolling gyakorlatai lesznek a központban. Bemutatásra kerül, ezen belül a a standard és az aktuális költségszámítás gyakorlata. Valamint ezek elméleti előkövetelményei, valamint a kontrolling hónapzárás bemutása is.Ezután a kutatási témám bemutatása, elemzése és értékelése fog következni. Melyben a vállalat ázsiai régiójának harmonizációs projektjét fogom vizsgálni. Vizsgálatra kerül majd, hogy miből adódnak a hatalmas gyakorlati különbségek egy-egy cég között és mennyi időt töltenek el az egyes munkavállalók egy-egy tevékenységgel? Hogyan lehetne ezeket a folyamatokat egységesíteni, annak érdekében, hogy egy standard eljárást tudjunk az összes cégre alkalmazni, valamint mi alapján tudjuk a folyamatosan új felmerülő felelősségeket a munkatársak között felosztani?

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Huszti Henriett
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Németh Krisztina
Belső
főiskolai docens, Számvitel Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: kontrolling, pénzügy, SSC, számvitel, vezetői számvitel
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:38
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:38

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet