Kontrolling gyakorlatok egy multinacionális termelővállalat szolgáltatóközpontjánál

Kovács Boróka Dóra (2020) Kontrolling gyakorlatok egy multinacionális termelővállalat szolgáltatóközpontjánál. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Kovács-Boróka_Szakdolgozat_2020_Onulpq.pdf] PDF
Kovács-Boróka_Szakdolgozat_2020_Onulpq.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 15..

Download (2MB)
[thumbnail of Kovács Boróka_ONULPQ_ titkosítási kérelem.pdf] PDF
Kovács Boróka_ONULPQ_ titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (176kB)
[thumbnail of BA_TO_kovács_boróka_ONULPQ.pdf] PDF
BA_TO_kovács_boróka_ONULPQ.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 15..

Download (473kB)

Absztrakt (kivonat)

A kontrolling rendszerek létrehozása hosszú távon való fennmaradás érdekében fontos szerepet játszik a vállalkozások életében. Könnyen lekövethető vele, hogy a vállalkozás merre tart céljai elérésében és az egyes vezetői döntések hogyan befolyásolják a vállalkozás működését. Ezek összhangban módosítják a vállalat hosszú távú célkitűzéseit, így azok képesek lesznek rugalmasan alkalmakodni a környezeti kihívásokhoz. A kontrolling rendszerek használata elengehetetlen a nagyvállalatoknál a sikeres működéshez. A vizsgált cég egy svájci központú multinacionális termelőcég.A mai felgyorsult világban elengedhetetlen a vállalkozások sikerességéért a környezeti változásokhoz való gyors alkalmazkodás képessége, ehhez elengedhetetlen egy jól kidolgozott vállalati stratégia, mely összhangolja a külső környezet és a belső erőforrások gazdálkodását. A vállalkozás növekedésének eléréséhez a menedzsereknek összetett feladatokkal kell megbírkózniuk. A hatékony és gazdaságos vállalati működéshez a kontrolling rendszerek bevezetése nyújthat segítséget. Mivel a kontrolling rendszer kiépítése az adott vállalatra kell hogy specializálódjon a különböző vállalati méretekre vonatkozóan is adódhatnak különbségek. A dolgozat elkészítése során a központban a vállalat szolgáltatóközpontja lesz.A pénzügyi és számviteli tevékenységek megosztott szolgáltatásként jellemzően nagy multinacionális vállalatoknál alakultak ki először, a méret-, költséggazdaságosság, standardizáció valamint az operatív hatékonyság célkitűzéseivel szemben.A dolgozat első részében elméleti síkon bemutatom az osztott szolgáltatások mint, vállalati forma kialakulásának történetét. A Porteri értéklánc modellt, és ezáltal a szolgáltatóközpontok elméleti alapjait. Ezután a számviteli és pénzügyi osztott szolgáltatásokat fogom bemutatni. Majd a kontrolling meghatározása és jelentősége, ezen belül a kontrolling és a vállalkozás kapcsolata, a kontrolling részletes definíciója, a kontrolling szemléletmódja, a kontroller szerepe, feladatköre, a kontrolling eszközrendszere kerülnek bemutatásra.A dolgozat következő részében a vizsgált vállalat kontrolling gyakorlatai lesznek a központban. Bemutatásra kerül, ezen belül a a standard és az aktuális költségszámítás gyakorlata. Valamint ezek elméleti előkövetelményei, valamint a kontrolling hónapzárás bemutása is.Ezután a kutatási témám bemutatása, elemzése és értékelése fog következni. Melyben a vállalat ázsiai régiójának harmonizációs projektjét fogom vizsgálni. Vizsgálatra kerül majd, hogy miből adódnak a hatalmas gyakorlati különbségek egy-egy cég között és mennyi időt töltenek el az egyes munkavállalók egy-egy tevékenységgel? Hogyan lehetne ezeket a folyamatokat egységesíteni, annak érdekében, hogy egy standard eljárást tudjunk az összes cégre alkalmazni, valamint mi alapján tudjuk a folyamatosan új felmerülő felelősségeket a munkatársak között felosztani?

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: kontrolling, pénzügy, SSC, számvitel, vezetői számvitel
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:38
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:38

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet