A Malom Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján

Kerepesi Erzsébet (2020) A Malom Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_XJQ7HY_20-21-1.pdf] PDF
Szakdolgozat_XJQ7HY_20-21-1.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2120. December 31..

Download (2MB)
[thumbnail of titkosítási kérelem_aláírt.pdf] PDF
titkosítási kérelem_aláírt.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (300kB)
[thumbnail of BA_TO_Kerepesi_Erzsebet_XJQ7HY.pdf] PDF
BA_TO_Kerepesi_Erzsebet_XJQ7HY.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2120. December 31..

Download (290kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a Malom Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetét vizsgáltam több év beszámolói alapján.  Célom volt megállapítani, hogy a társaság milyen adottságokkal rendelkezik a kibontakozóban lévő gazdasági válság előtt, illetve melyek a gazdasági tevékenység azon területei, amelyek további felülvizsgálatával a jövedelmezőség esetleg javítható.  Az elemzéshez az adatokat a társaság 2016-2019. évi egyszerűsített éves beszámolóiból (mérleg, eredménykimutatás és kiegészítő melléklet), valamint a főkönyvi kivonataiból gyűjtöttem össze. Ezek után a felhasznált szakirodalmaknak megfelelően bemutatott mutatószámok segítségével elemeztem az összegyűjtött adatokat.  Dolgozatom első részében bemutattatam a vizsgált társaságot; annak történetét, tevékenységét, tulajdonosi szerkezetét és jelentősebb tulajdonságait.  A dolgozat fő részében először a vagyoni helyzetet elemeztem az eszközök és a források összetételének vizsgálatával annak megállapítására, hogy a vállalkozás vagyonában milyen főbb változások történtek az elmúlt években, ezzel kijelölve a főbb gazdasági folyamatok irányait. Majd a vagyon fedezettségének elemzésével szemléltettem a társaság eszközeinek minőségét, és a nettó forgótőke alakulását.  A következő részben a vállalkozás pénzügyi helyzetét elemeztem az adósságállomány és a likviditás vizsgálatával. Megállapítható, hogy a társaság adósságállománya alacsony, nincs eladósodva, a hosszú távú kötelezettségeire megfelelő fedezettel rendelkezik. Ezzel szemben a likviditási mutatók alapján veszélyeztetettségnek van kitéve, aminek oka a pénzkonverziós ciklus alapján főként a készletgazdálkodásban keresendő.  Végül a tevékenység jövedelmezőségét elemeztem annak feltárására, hogy hogyan alakult a társaság jövedelmezősége az elmúlt három évben.  Utolsó sorban egy rövid bepillantást nyújtottam a koronavírus első hullámának hatásaira, és felvázoltam az előrejelzéseket néhány hasznos ötlettel a jövőre vonatkozóan.  Összességében egy stabilan működő, tőkeerős vállalkozásról beszélünk, amelynek ugyan vannak fenyegetettségei, de jó adottságokkal és számos lehetőséggel rendelkezik a várható nehézségek megelőzésére, illetve azok leküzdésére.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA) Táv

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Denich Ervin
Belső
egyetemi tanársegéd, Számvitel Tanszék, PSZK
Domonicsné Csizmazia Beáta
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adósságállomány, likviditási mutató(k), pénzügyi helyzet, tőkeszerkezet, vagyoni helyzet
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:38
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:38

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet