A Malom Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján

Kerepesi Erzsébet (2020) A Malom Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_XJQ7HY_20-21-1.pdf] PDF
Szakdolgozat_XJQ7HY_20-21-1.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2120. December 31..

Download (2MB)
[thumbnail of titkosítási kérelem_aláírt.pdf] PDF
titkosítási kérelem_aláírt.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (300kB)
[thumbnail of BA_TO_Kerepesi_Erzsebet_XJQ7HY.pdf] PDF
BA_TO_Kerepesi_Erzsebet_XJQ7HY.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2120. December 31..

Download (290kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a Malom Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetét vizsgáltam több év beszámolói alapján.  Célom volt megállapítani, hogy a társaság milyen adottságokkal rendelkezik a kibontakozóban lévő gazdasági válság előtt, illetve melyek a gazdasági tevékenység azon területei, amelyek további felülvizsgálatával a jövedelmezőség esetleg javítható.  Az elemzéshez az adatokat a társaság 2016-2019. évi egyszerűsített éves beszámolóiból (mérleg, eredménykimutatás és kiegészítő melléklet), valamint a főkönyvi kivonataiból gyűjtöttem össze. Ezek után a felhasznált szakirodalmaknak megfelelően bemutatott mutatószámok segítségével elemeztem az összegyűjtött adatokat.  Dolgozatom első részében bemutattatam a vizsgált társaságot; annak történetét, tevékenységét, tulajdonosi szerkezetét és jelentősebb tulajdonságait.  A dolgozat fő részében először a vagyoni helyzetet elemeztem az eszközök és a források összetételének vizsgálatával annak megállapítására, hogy a vállalkozás vagyonában milyen főbb változások történtek az elmúlt években, ezzel kijelölve a főbb gazdasági folyamatok irányait. Majd a vagyon fedezettségének elemzésével szemléltettem a társaság eszközeinek minőségét, és a nettó forgótőke alakulását.  A következő részben a vállalkozás pénzügyi helyzetét elemeztem az adósságállomány és a likviditás vizsgálatával. Megállapítható, hogy a társaság adósságállománya alacsony, nincs eladósodva, a hosszú távú kötelezettségeire megfelelő fedezettel rendelkezik. Ezzel szemben a likviditási mutatók alapján veszélyeztetettségnek van kitéve, aminek oka a pénzkonverziós ciklus alapján főként a készletgazdálkodásban keresendő.  Végül a tevékenység jövedelmezőségét elemeztem annak feltárására, hogy hogyan alakult a társaság jövedelmezősége az elmúlt három évben.  Utolsó sorban egy rövid bepillantást nyújtottam a koronavírus első hullámának hatásaira, és felvázoltam az előrejelzéseket néhány hasznos ötlettel a jövőre vonatkozóan.  Összességében egy stabilan működő, tőkeerős vállalkozásról beszélünk, amelynek ugyan vannak fenyegetettségei, de jó adottságokkal és számos lehetőséggel rendelkezik a várható nehézségek megelőzésére, illetve azok leküzdésére.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA) Táv

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adósságállomány, likviditási mutató(k), pénzügyi helyzet, tőkeszerkezet, vagyoni helyzet
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:38
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:38

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet