A leggyakoribb modern foglalkozási megbetegedés, másnéven a munkahelyi stressz megjelenése, észlelése és kezelése a munkavállalók körében

Babos Cintia Tímea (2020) A leggyakoribb modern foglalkozási megbetegedés, másnéven a munkahelyi stressz megjelenése, észlelése és kezelése a munkavállalók körében. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Babos Cintia_yxod4j_szakdolgozat.pdf] PDF
Babos Cintia_yxod4j_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 03..

Download (1MB)
[thumbnail of Babos Cintia titkosítási kérelem.pdf] PDF
Babos Cintia titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (282kB)
[thumbnail of BA_TO_babos_cintia_yxod4j.pdf] PDF
BA_TO_babos_cintia_yxod4j.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 03..

Download (535kB)

Absztrakt (kivonat)

A szekunder kutatásom során különböző elismert nemzetközi és hazai kutató meglátásai alapján tisztáztam a stressz definícióját, csoportosítását és az esetleges következményeit. Azonban a stressz komplexitásából adódóan az ezzel foglalkozó kutatók körében sincsen egy konkrét definíció megfogalmazva és elfogadva a mai napig. Azonban azzal egyetértettek, hogy a stresszre úgy kell tekinteni, mint folyamatra. Igazán meglepő volt számomra, hogy Selye János, magyar származású, azonban Kanadában kutatott tudós, az egyik hormonhatás kutatása során, arra a következtetésre jutott, hogy októl függetlenül a szervezet válaszként ugyanazt a mechanizmust aktivizálja. Ebből adódóan a stresszt előidéző ok nem játszik szerepet abban, hogy az ember milyen válaszreakciót mutat. A vizsgált kutatók különböző csoportosítási elv alapján csoportosították a stresszt eredményező faktorokat, szaknyelven stresszorokat. Érdekes volt ezeket a csoportosítási elveket megismerni és alaposabban áttekinteni. A stressz fogalmának és következményeinek tisztázása után más nemzetközi és hazai kutatásokat vizsgáltam. A nemzetközi kutatások leginkább az egészségügyben dolgozó munkavállalókra, míg a hazai kutatás egy leányvállalatnak a különböző területein dolgozó munkavállalóira fókuszált. A primer kutatásom alkalmával egy választott vállalat – ahol a szakmai gyakorlatomat is végeztem – munkavállalóinak az általános és a vírushelyzeti stresszhelyzetét vizsgáltam. A kutatásom alkalmával kvalitatív és kvantitatív kutatási módszert is alkalmaztam, hogy minél pontosabb képet kaphassak a vizsgált témával kapcsolatba. Véleményem szerint az összes kutatási kérdésemre választ kaptam a kutatásom alkalmával. Ellenben azt a feltevésemet, hogy a választott vállalat munkavállalóit drasztikusan megviselte a mostanáig fennálló vírushelyzet, a primer kutatás eredményei megcáfolták.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Janzsó Dóra
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Krajcsák Zoltán
Belső
egyetemi docens, Menedzsment Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: foglalkozási megbetegedés, koronavírus, munkahelyi stressz, stressz, stresszkezelés, stresszorok
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:35
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:35

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet