A leggyakoribb modern foglalkozási megbetegedés, másnéven a munkahelyi stressz megjelenése, észlelése és kezelése a munkavállalók körében

Babos Cintia Tímea (2020) A leggyakoribb modern foglalkozási megbetegedés, másnéven a munkahelyi stressz megjelenése, észlelése és kezelése a munkavállalók körében. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Babos Cintia_yxod4j_szakdolgozat.pdf] PDF
Babos Cintia_yxod4j_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 03..

Download (1MB)
[thumbnail of Babos Cintia titkosítási kérelem.pdf] PDF
Babos Cintia titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (282kB)
[thumbnail of BA_TO_babos_cintia_yxod4j.pdf] PDF
BA_TO_babos_cintia_yxod4j.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 03..

Download (535kB)

Absztrakt (kivonat)

A szekunder kutatásom során különböző elismert nemzetközi és hazai kutató meglátásai alapján tisztáztam a stressz definícióját, csoportosítását és az esetleges következményeit. Azonban a stressz komplexitásából adódóan az ezzel foglalkozó kutatók körében sincsen egy konkrét definíció megfogalmazva és elfogadva a mai napig. Azonban azzal egyetértettek, hogy a stresszre úgy kell tekinteni, mint folyamatra. Igazán meglepő volt számomra, hogy Selye János, magyar származású, azonban Kanadában kutatott tudós, az egyik hormonhatás kutatása során, arra a következtetésre jutott, hogy októl függetlenül a szervezet válaszként ugyanazt a mechanizmust aktivizálja. Ebből adódóan a stresszt előidéző ok nem játszik szerepet abban, hogy az ember milyen válaszreakciót mutat. A vizsgált kutatók különböző csoportosítási elv alapján csoportosították a stresszt eredményező faktorokat, szaknyelven stresszorokat. Érdekes volt ezeket a csoportosítási elveket megismerni és alaposabban áttekinteni. A stressz fogalmának és következményeinek tisztázása után más nemzetközi és hazai kutatásokat vizsgáltam. A nemzetközi kutatások leginkább az egészségügyben dolgozó munkavállalókra, míg a hazai kutatás egy leányvállalatnak a különböző területein dolgozó munkavállalóira fókuszált. A primer kutatásom alkalmával egy választott vállalat – ahol a szakmai gyakorlatomat is végeztem – munkavállalóinak az általános és a vírushelyzeti stresszhelyzetét vizsgáltam. A kutatásom alkalmával kvalitatív és kvantitatív kutatási módszert is alkalmaztam, hogy minél pontosabb képet kaphassak a vizsgált témával kapcsolatba. Véleményem szerint az összes kutatási kérdésemre választ kaptam a kutatásom alkalmával. Ellenben azt a feltevésemet, hogy a választott vállalat munkavállalóit drasztikusan megviselte a mostanáig fennálló vírushelyzet, a primer kutatás eredményei megcáfolták.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: foglalkozási megbetegedés, koronavírus, munkahelyi stressz, stressz, stresszkezelés, stresszorok
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:35
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:35

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet