Marketing mix szerepe és vizsgálata a Serpentize márka esetében

Kürti Péter (2020) Marketing mix szerepe és vizsgálata a Serpentize márka esetében. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat-Kürti Péter.pdf] PDF
Szakdolgozat-Kürti Péter.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 05..

Download (2MB)
[thumbnail of Titkositasi-kerelem-2020_Kürti_Péter.pdf] PDF
Titkositasi-kerelem-2020_Kürti_Péter.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (300kB)
[thumbnail of BA_TO_Kürti_Péter_HDAVW1.pdf] PDF
BA_TO_Kürti_Péter_HDAVW1.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 05..

Download (702kB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozatom első részében szakirodalmi áttekintést tettem, majd a marketing mix elméletét írtam le. Bemutattam a termékpolitikát, meghatároztam a termék fogalmát, foglalkoztam a fizikai termékek osztályozásával, a termék szintjeivel és alkotóelemeivel, a termékvonallal és termék-mixel, továbbá a termékéletciklussal. Kifejtettem a márkapolitikához kapcsolódó kérdéseket, azon belül a márkák típusát, a márka hasznát, értékét és a márkaépítést. Szó volt az árpolitikáról, utánajártam az árpolitikai céloknak, az árképzési típusoknak és módszereknek, valamint az árszint meghatározásának. Bemutattam az értékesítési politikát, amely során meghatároztam, hogy miként működik az értékesítési rendszer és az értékesítési csatorna, mindemellett milyen kiskereskedelmi formák vannak és ezek milyen marketing jelentőséggel bírnak. Foglalkoztam a marketingkommunikációs mixel, azon belül is a reklámmal, az értékesítésösztönzéssel, az eseményekkel és élményekkel, a PR-al, a direkt marketinggel, az interaktív marketinggel, a szájreklámmarketinggel és a személyes értékesítéssel. Ezek után áttekintettem és elemeztem a motoros ruházati és felszerelési piacot. A motorosok baleseti statisztikáiból kimutattam miért van szükség a biztonságra, s hogy a marketingben erre érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni. A versenytárselemzéssel kiszűrtem versenytársaim erényeit és hiányosságait, bár ilyen egyedi termékeknél valódi versenytársakról nem beszélhetünk. Táblázatokkal is összehasonlítottam, hogy melyik cég, melyik terméke milyen, és hogyan értékesítik azt.  A vállalkozásokat több szempont szerint is összehasonlítottam: webáruház, fizikai üzlet, termékleírás, facebook marketing és árstratégiai nézetből is. A dolgozatom folytatásaként rátértem a gyakorlati részre, azaz a Serpentize bemutatását az előzőekben vázolt elméleti szempontok alapján. Elemeztem a Serpentize húzótermékeinek termékpolitikáját, ezen belül bemutattam a Serpentize húzótermékeit, a Serpentize termékvonalát és termék-mixét, valamint a termékéletciklust. A Serpentize márkapolitkáját is megvizsgáltam, hogy milyen haszna, értéke van a márkának és hogyan építem. A Serpentize célja, hogy a vevők számára is és önmagának is egyre nagyobb márkaértéket teremtsen. A Serpentize árpolitikai célja a marketingcélokban, a vállalatpolitikában, a minőségpolitikában, a kereslet árrugalmasságában, valamint a piaci részesedés növelésében is megmutatkozik. A vállalat pedig elfogadott vevőérték árazást alkalmaz. Bemutattam, hogy milyen jelentős az értékesítéspolitika a Serpentize esetében, mely már a termékek tervezését megelőzően is jelen van. Itt beszéltem a Serpentize értékesítési csatornáiról is, mely tovább bővül fizikai üzlettel. A Serpentize marketingkommunikációs mixe pedig bemutatja, hogy a vállalat milyen módon kommunikál a vevőkkel és mennyire hangsúlyos egy-egy marketingkommunikációs mix elem.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Brávácz Ibolya
Belső
főiskolai docens, Menedzsment Tanszék, PSZK
Nagy Tamás
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: 4p, árpolitika, értékesítési politika, marketing mix, marketingkommunikáció, márkapolitika, termékpolitika
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:35
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:35

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet