Középvállalati adatközpont migrációja, illetve annak gazdasági és műszaki aspektusai

Asztalos Gábor Henrik (2021) Középvállalati adatközpont migrációja, illetve annak gazdasági és műszaki aspektusai. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Középvállalati adatközpont migrációja, illetve annak gazdasági és műszaki aspektusai.pdf] PDF
Középvállalati adatközpont migrációja, illetve annak gazdasági és műszaki aspektusai.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of temavazlat-es-osszefoglalas (Asztalos Gábor).pdf] PDF
temavazlat-es-osszefoglalas (Asztalos Gábor).pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (229kB)

Absztrakt (kivonat)

Napjainkban a rendelkezésünkre álló adatok mennyisége exponenciálisan növekszik, ezzel a számítási kapacitásnak is lépést kell tartania. A vállalatok ezt a számítási kapacitást bérelt (Cloud), saját üzemeltetésű vagy hibrid megoldásokkal elégítik ki. Dolgozatomban az Emarsys vállalat által üzemeltetett egyik adatközpont fizikai migrációjának folyamatát mutatom be. A projektet 3 fő részben fogom ismertetni, először betekintést nyújtok a megfogalmazott célkitűzésekbe, majd leírom a projekt tervezésnek a részleteit, végül pedig bemutatom, a kivitelezési fázis lebonyolítását. Ezen felül bemutatom röviden a vállalat szervezetét és üzleti modelljét, továbbá általánosságban írok az adatközpontokról és azzal kapcsolatos fogalmakról. Az adatközpont költöztetésének gondolata az USA-ban létesített új lokációk kiépülésével párhuzamosan vetődött fel. Az ott szerzett tapasztalatok, illetve a már meglévő bécsi helyszínek hátrányai arra sarkallták az üzemeltetési csapatot, hogy a költözéssel kapcsolatban a műszaki és gazdasági előnyöket és hátrányokat egybefoglalja. A nyitott céges kultúrának köszönhetően a felső vezetés nyitottan állt a kezdeményezéshez és teret engedett a részletes kidolgozásra. A kidolgozott javaslat az egyik bécsi adatközpont mozgatását tartalmazta. A projekt tervezést egészen a kezdeti brainstormingtól a részletes tervezésekig részletezem. A projekt tervezés elemeként előre meghatároztuk az új hálózati és típus szekrények elrendezését is, továbbá ebben a részben ismertetem a típus szervereinket és azok áramfogyasztási adataikat. Az áramfelvételi adatok és az elrendezési tervnek köszönhetően sikerült kialakítanunk egy olyan szerverszobát, ahol optimális hőmérsékleti feltételeket tudtunk teremteni. A projekt kivitelezését a tervekhez igazítva igyekeztünk végrehajtani azonban a fázisokon belül tervezett lépésektől, illetve a meghatározott időtől némileg eltértünk. Ehhez képest a teljes projektszintű időtervezetet képesek voltunk szállítani. A csúszások és sorrendi változások részben tervezési hibákból, de leginkább a COVID-19 által okozott nehézségekből eredtek. Ezek hatásairól és megoldásairól terjedelmesebben szó esik a szakdolgozatomban. A megvalósított projektet és a szakdolgozatot nem csak a célok megvalósítása miatt tartom sikeresnek, hanem az ezek által szerzett tapasztalatok és kompetenciák elsajátítása végett is. Ezen felül bízom benne, hogy az szakdolgozatom olvasói új ismeretekre tesznek szert, illetve az általunk alkalmazott projekt folyamat tapasztalatainak ők is hasznát látják.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bendes László
Belső
Oktató, Alkalmazott Kvantitív Módszertan Tanszék, PSZK
Kovács István
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatközpont, informatika, infrastruktúra, infrastruktúra-fejlesztés, logisztika, műszaki infrastruktúra, szerver, üzemeltetés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:34
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:34

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet