Középvállalati adatközpont migrációja, illetve annak gazdasági és műszaki aspektusai

Asztalos Gábor Henrik (2021) Középvállalati adatközpont migrációja, illetve annak gazdasági és műszaki aspektusai. Faculty of Finance and Accountancy.

[thumbnail of Középvállalati adatközpont migrációja, illetve annak gazdasági és műszaki aspektusai.pdf] PDF
Középvállalati adatközpont migrációja, illetve annak gazdasági és műszaki aspektusai.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (2MB)
[thumbnail of temavazlat-es-osszefoglalas (Asztalos Gábor).pdf] PDF
temavazlat-es-osszefoglalas (Asztalos Gábor).pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (229kB)

Abstract

Napjainkban a rendelkezésünkre álló adatok mennyisége exponenciálisan növekszik, ezzel a számítási kapacitásnak is lépést kell tartania. A vállalatok ezt a számítási kapacitást bérelt (Cloud), saját üzemeltetésű vagy hibrid megoldásokkal elégítik ki. Dolgozatomban az Emarsys vállalat által üzemeltetett egyik adatközpont fizikai migrációjának folyamatát mutatom be. A projektet 3 fő részben fogom ismertetni, először betekintést nyújtok a megfogalmazott célkitűzésekbe, majd leírom a projekt tervezésnek a részleteit, végül pedig bemutatom, a kivitelezési fázis lebonyolítását. Ezen felül bemutatom röviden a vállalat szervezetét és üzleti modelljét, továbbá általánosságban írok az adatközpontokról és azzal kapcsolatos fogalmakról. Az adatközpont költöztetésének gondolata az USA-ban létesített új lokációk kiépülésével párhuzamosan vetődött fel. Az ott szerzett tapasztalatok, illetve a már meglévő bécsi helyszínek hátrányai arra sarkallták az üzemeltetési csapatot, hogy a költözéssel kapcsolatban a műszaki és gazdasági előnyöket és hátrányokat egybefoglalja. A nyitott céges kultúrának köszönhetően a felső vezetés nyitottan állt a kezdeményezéshez és teret engedett a részletes kidolgozásra. A kidolgozott javaslat az egyik bécsi adatközpont mozgatását tartalmazta. A projekt tervezést egészen a kezdeti brainstormingtól a részletes tervezésekig részletezem. A projekt tervezés elemeként előre meghatároztuk az új hálózati és típus szekrények elrendezését is, továbbá ebben a részben ismertetem a típus szervereinket és azok áramfogyasztási adataikat. Az áramfelvételi adatok és az elrendezési tervnek köszönhetően sikerült kialakítanunk egy olyan szerverszobát, ahol optimális hőmérsékleti feltételeket tudtunk teremteni. A projekt kivitelezését a tervekhez igazítva igyekeztünk végrehajtani azonban a fázisokon belül tervezett lépésektől, illetve a meghatározott időtől némileg eltértünk. Ehhez képest a teljes projektszintű időtervezetet képesek voltunk szállítani. A csúszások és sorrendi változások részben tervezési hibákból, de leginkább a COVID-19 által okozott nehézségekből eredtek. Ezek hatásairól és megoldásairól terjedelmesebben szó esik a szakdolgozatomban. A megvalósított projektet és a szakdolgozatot nem csak a célok megvalósítása miatt tartom sikeresnek, hanem az ezek által szerzett tapasztalatok és kompetenciák elsajátítása végett is. Ezen felül bízom benne, hogy az szakdolgozatom olvasói új ismeretekre tesznek szert, illetve az általunk alkalmazott projekt folyamat tapasztalatainak ők is hasznát látják.

Institution

Budapest Business University

Kar

Faculty of Finance and Accountancy

Department

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

Gazdaságinformatikus

Supervisors

Konzulens neve
Konzulens típusa
Assignment, Scientific qualification, Institution
Email
Bendes László
Belső
Oktató, Alkalmazott Kvantitív Módszertan Tanszék, PSZK
Kovács István
Külső
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (UNSPECIFIED)
Uncontrolled Keywords: adatközpont, informatika, infrastruktúra, infrastruktúra-fejlesztés, logisztika, műszaki infrastruktúra, szerver, üzemeltetés
SWORD Depositor: Archive User
Depositing User: Archive User
Date Deposited: 2021. Mar. 01. 13:34
Last Modified: 2021. Mar. 01. 13:34

Actions (login required)

View Item View Item