Technológia - és Innovációmenedzsment Kapcsolata: Fenntartható Csomagolásfejlesztés

Fábián Péter (2020) Technológia - és Innovációmenedzsment Kapcsolata: Fenntartható Csomagolásfejlesztés. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Technológia- és innováció menedzsment kapcsolata Fenntartható csomagolásfejlesztés.pdf] PDF
Technológia- és innováció menedzsment kapcsolata Fenntartható csomagolásfejlesztés.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 14..

Download (2MB)
[thumbnail of fábián_péter_isb6fa_titkosítási_nyilatkozat.pdf] PDF
fábián_péter_isb6fa_titkosítási_nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (402kB)
[thumbnail of BA_TO_fábián_péter_isb6fa.pdf] PDF
BA_TO_fábián_péter_isb6fa.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 14..

Download (364kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája az innováció és technológiamenedzsment kapcsolata, amelyet egy fenntartható csomagolásfejlesztési projekten keresztül vizsgáltam. Ezen a példán jól látható, hogy a legerősebb motiváló erő a szabályozás. A regionális vagy lokális előírásoknak és ajánlásoknak való megfelelés bizonyult a környezeti innovációk egyik legerősebb hajtóerejének. A környezet védelmére és a fenntarthatóbb működésre sarkalló gazdasági és jogi intézkedéseknek minden vállalatnak meg kell felelni. Általában ennek eredményeképpen születnek a dolgozatomban részletesen bemutatott projekthez hasonló megoldások.A gazdasági szempontok figyelembe vétele, valamint a befektetés megtérülése az innovációs tevékenység során meghatározó. A környezeti innovációk esetében ez kiemelten igaz. Az általam bemutatott példa kiválóan mutatja, hogy az ilyen innovációk akkor válnak igazán sikeressé, ha pénzügyileg is megtérülnek rövid távon. A környezeti innovációk azonban a fenntartható fejlődés szempontjából is elengedhetetlenek.Az innovációra fogyasztói igény mindig volt és ez a jövőben sem fog változni. A környezeti innovációkra és fenntartható csomagolásokra szintén van kereslet a környezettudatos fogyasztók esetében. Fontos a fejlesztésnél törekedni arra, hogy ennek a szempontnak is megfeleljen a termék csomagolása annak ellenére is, hogy a környezettudatosság még nem minden fogyasztóról mondható el. A környezet védelme egyre fontosabb kérdés, amit a fogyasztók felismertek, még akkor is, ha egyáltalán nem, vagy nem mindig tesznek lépéseket ennek érdekében. A vállalatoknak példát kell mutatni ezen a téren. Véleményem szerint az átlagos embernek a kezébe kell adni a környezettudatos megoldásokat, hogy neki már csak élni kelljen vele. Amennyiben az élelmiszerek már a boltok polcaira környezettudatos csomagolásban kerülnek, és ezt a gyártók fel is tüntetik, úgy megkönnyítik a választást a vásárlásnál. A Kantar Hoffman és a saját kutatásom alapján is elmondható, hogy a környezettudatosságot a praktikum és kényelem szempontjai egyaránt befolyásolják.A körforgásos gazdasági modellbe a fogyasztót úgy kell bevonni, hogy neki az ne jelentsen terhet. Ennek érdekében a csomagolásokon jelöléseket, piktogramokat kell alkalmazni, amelyekre a vásárlás során támaszkodni lehet. A tudatos vásárlók esetében ez tovább könnyíti a döntést, a kevésbé tudatosokat pedig bevonhatja a környezettudatos viselkedésbe.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Kása Richárd
Belső
Tud.fomunk., Menedzsment Tanszék, PSZK
Szokolai Júlia Ildikó
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: élelmiszerfogyasztás, fenntartható fejlődés, húsfogyasztás, innováció, környezeti innováció
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:34
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:34

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet