A fűszerpaprika ellátási láncban végbemenő folyamatainak elemzése a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. életében

Kákonyi Dzsenifer (2020) A fűszerpaprika ellátási láncban végbemenő folyamatainak elemzése a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. életében. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of KákonyiDzsenifer_Y986X3_Szakdolgozat.pdf] PDF
KákonyiDzsenifer_Y986X3_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_TO_Kákonyi_Dzsenifer_Y986X3.pdf] PDF
BA_TO_Kákonyi_Dzsenifer_Y986X3.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (248kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban két kutatási kérdésre keresem a választ, melyek közül az első az, hogy a termeléstől a polcra kerülésig milyen folyamatokon megy keresztül a fűszerpaprika termék? Ehhez a cég ellátási láncában zajló folyamatok feltárását leíró jellegű, megfigyelésen alapuló tényekkel támasztottam alá. A folyamatok megértéséhez a kollégákkal folytatott beszélgetések nagyban hozzájárultak, mivel azokat részletes iránymutatás kísérte. Lehetőségem volt a termelőüzemek, a pénzügyi, beszerzési, kereskedelmi és minőségellenőrzési osztályok látogatására és megismerésére, így szakmai gyakorlatom végére sikerült egy olyan átfogó képet kapnom a termék útjáról az ellátási láncban, mely hozzásegített dolgozatom sikeres elkészültéhez. Dolgozatomban kifejtésre került: a nyersanyag termeltetés menete, az annak átvételével járó kötelességek és ellenőrzések, az átvett nyers fűszerpaprika feldolgozása félkész,-majd késztermékként, a megrendelések beérkezésének és a csomagolóanyagok beszerzésének folyamata és végül az értékesítéshez kapcsolódó tevékenységek vizsgálata. Az elemzésben megállapítottam, hogy melyek azok a lényeges lépések melyek elengedhetetlenek a termelés során.  Második kutatási kérdésem, hogy a fűszerpaprika értékesíthető mennyiségére milyen befolyásoló tényezők hatnak? Ehhez különböző mérleg adatokat elemeztem, kiemelve az adott termékre vonatkozó számokat az elmúlt évek tekintetében. Elsőként a felvásárolt mennyiség alakulására hívtam fel a figyelmet, mely befolyásolja a ténylegesen feldolgozásra kerülő fűszerpaprika volumenét. Mivel a hazai termeltetés az utóbbi időben hanyatlásnak indult, ezért a társaság a fogyasztói igények kielégítése érdekében félkész termék import beszerzésére kényszerült. Ezen tényezők függvényében meghatározható a gyártott félkész és késztermékek mennyisége. Az értékesítés alakulását mind belföld, mind export viszonylatban vizsgáltam, melyből kiderült, hogy a külföldre történő értékesítés nagyban meghaladja a hazai piacét. A COVID-19 járvány megjelenése az élelmiszeriparra is jelentős hatást gyakorolt, így külön alfejezetben vizsgáltam a fűszerpaprika értékesítés alakulását ebben az időszakban. Megfigyelhető, hogy a váratlan helyzet kiugró értékesítési számokat eredményezett, ami részben a gyors reagálásnak és a több műszakos munkarend bevezetésének köszönhető. Utolsó lépésben az árképzést befolyásoló tényezőkre tértem ki, mely fontos alapja az értékesítési árnak. Ez azért is fontos, hiszen a vevők a vásárlások során elsősorban az ár-érték arányt veszik figyelembe, így a versenytársak által megszabott árakat is vizsgálni kell. Mivel a paprikaféleségekből túl sokféle termékkombináció nem állítható elő, ezért arra a következtetésre jutottam, hogy a társaság nyereségességének növelése más termékek bevezetésével érhető el.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kozma Tímea
Belső
NEM RÉSZLETEZETT
Romsics József
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: ellátási lánc - ellátó hálózat, élelmiszer feldolgozás, élelmiszeripar, minőségellenőrzés, termékértékesítés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:34
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:34

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet