Logisztikai folyamatok hatékonysági és költséggazdaságossági szempontú vizsgálata - Eltéréskezelés a fuvarszámla könyvelés területén

Dósa Dániel Áron (2020) Logisztikai folyamatok hatékonysági és költséggazdaságossági szempontú vizsgálata - Eltéréskezelés a fuvarszámla könyvelés területén. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Dósa_Dániel_Áron_SNGLEX_Szakdolgozat.pdf] PDF
Dósa_Dániel_Áron_SNGLEX_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_TO_Dósa_Dániel_Áron_SNGLEX.pdf] PDF
BA_TO_Dósa_Dániel_Áron_SNGLEX.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (426kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom központi témája az egyes logisztikai folyamatok hatékonysági, illetve költséggazdaságossági szempontú vizsgálata, ezen belül is leginkább az eltéréskezeléssel foglalkozom a fuvarszámla könyvelés területén, egy Magyarországon is működő nagyvállalatnál.A kezdő fejezetben az elméleti háttér bemutatása történik, gondolva itt a hatékonyság és költséggazdaságosság kapcsolatára a logisztikával, a bizonyos folyamatfejlesztési módszerekre, ciklus modellekre, vagy a lean személet jellemzőire, eszközrendszerére és bevezetésének nehézségeire. Összesen két olyan fejezet van, ahol az általam választott vállalatról esik szó. Az egyikben egy globális, átfogó leírás található a vállalat tevékenységeiről, jellemzőiről. A másikban egy konkrét Magyarországon működő szervezeti egységről írok, az Európai Logisztikai Központról. Bemutatom a főbb tevékenységeit, informatikai rendszereit, majd a konkrét általam kiválasztott részleget, a fuvarszámla könyvelési osztályt. Ismertetem a szekció által használt fuvarszámla könyvelési folyamatokat, majd a papírszámla ellenőrzési folyamatot.A kutatási tevékenységemet a munkahelyemül szolgáló vállalatnál készítettem, azon belül is a fuvarszámla ellenőrzési osztály támogató részlegében. A csapatom elsődleges tevékenysége a szállítói egyenlegek egyeztetése, információ nyújtása a fuvarozó partnerek számára a kintlévő számlák státuszait illetően. A rendszeres kommunikáció és úgynevezett nyitott tétel listák küldése nagymértékben megkönnyítik a közös munkát a szállító partnerekkel. Az általam készített interjúk során pontosabb képet kaptam a készített riportok hibáiról és azokra fejlesztési lehetőségeket gyűjtöttem össze és találtam ki. Az interjúkat értékelem és összehasonlítom a régi és az új folyamatokat, következtetéseket vonok le, és fejlesztési javaslatokat teszek. Szó esik bizonyos hatékonyságot leíró mutatószámokról is, mint például a produktivitás vagy a számlák időben történő kifizetése.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kozma Tímea
Belső
NEM RÉSZLETEZETT
Rozmán Julianna
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: folyamatfejlesztés, hatékonyság, költséggazdaságosság, könyvelés, logisztika
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:33
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:33

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet