Logisztikai folyamatok hatékonysági és költséggazdaságossági szempontú vizsgálata - Eltéréskezelés a fuvarszámla könyvelés területén

Dósa Dániel Áron (2020) Logisztikai folyamatok hatékonysági és költséggazdaságossági szempontú vizsgálata - Eltéréskezelés a fuvarszámla könyvelés területén. Faculty of Finance and Accountancy.

[thumbnail of Dósa_Dániel_Áron_SNGLEX_Szakdolgozat.pdf] PDF
Dósa_Dániel_Áron_SNGLEX_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (2MB)
[thumbnail of BA_TO_Dósa_Dániel_Áron_SNGLEX.pdf] PDF
BA_TO_Dósa_Dániel_Áron_SNGLEX.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (426kB)

Abstract

Dolgozatom központi témája az egyes logisztikai folyamatok hatékonysági, illetve költséggazdaságossági szempontú vizsgálata, ezen belül is leginkább az eltéréskezeléssel foglalkozom a fuvarszámla könyvelés területén, egy Magyarországon is működő nagyvállalatnál.A kezdő fejezetben az elméleti háttér bemutatása történik, gondolva itt a hatékonyság és költséggazdaságosság kapcsolatára a logisztikával, a bizonyos folyamatfejlesztési módszerekre, ciklus modellekre, vagy a lean személet jellemzőire, eszközrendszerére és bevezetésének nehézségeire. Összesen két olyan fejezet van, ahol az általam választott vállalatról esik szó. Az egyikben egy globális, átfogó leírás található a vállalat tevékenységeiről, jellemzőiről. A másikban egy konkrét Magyarországon működő szervezeti egységről írok, az Európai Logisztikai Központról. Bemutatom a főbb tevékenységeit, informatikai rendszereit, majd a konkrét általam kiválasztott részleget, a fuvarszámla könyvelési osztályt. Ismertetem a szekció által használt fuvarszámla könyvelési folyamatokat, majd a papírszámla ellenőrzési folyamatot.A kutatási tevékenységemet a munkahelyemül szolgáló vállalatnál készítettem, azon belül is a fuvarszámla ellenőrzési osztály támogató részlegében. A csapatom elsődleges tevékenysége a szállítói egyenlegek egyeztetése, információ nyújtása a fuvarozó partnerek számára a kintlévő számlák státuszait illetően. A rendszeres kommunikáció és úgynevezett nyitott tétel listák küldése nagymértékben megkönnyítik a közös munkát a szállító partnerekkel. Az általam készített interjúk során pontosabb képet kaptam a készített riportok hibáiról és azokra fejlesztési lehetőségeket gyűjtöttem össze és találtam ki. Az interjúkat értékelem és összehasonlítom a régi és az új folyamatokat, következtetéseket vonok le, és fejlesztési javaslatokat teszek. Szó esik bizonyos hatékonyságot leíró mutatószámokról is, mint például a produktivitás vagy a számlák időben történő kifizetése.

Institution

Budapest Business University

Kar

Faculty of Finance and Accountancy

Department

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Supervisors

Konzulens neve
Konzulens típusa
Assignment, Scientific qualification, Institution
Email
Kozma Tímea
Belső
UNSPECIFIED
Rozmán Julianna
Külső
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (UNSPECIFIED)
Uncontrolled Keywords: folyamatfejlesztés, hatékonyság, költséggazdaságosság, könyvelés, logisztika
SWORD Depositor: Archive User
Depositing User: Archive User
Date Deposited: 2021. Mar. 01. 13:33
Last Modified: 2021. Mar. 01. 13:33

Actions (login required)

View Item View Item