A hazai nagy ellátórendszerek működésének sajátosságai, előnyei és hátrányai, azok nemzetközi összevetése (nyugdíjrendszer, egészségügyi rendszer, oktatási rendszer)

Krupp István (2020) A hazai nagy ellátórendszerek működésének sajátosságai, előnyei és hátrányai, azok nemzetközi összevetése (nyugdíjrendszer, egészségügyi rendszer, oktatási rendszer). Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Krupp_István_J88C9S_2020.12.pdf] PDF
Szakdolgozat_Krupp_István_J88C9S_2020.12.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Témavázlat és összefoglalás Krupp István J88C9S.pdf] PDF
Témavázlat és összefoglalás Krupp István J88C9S.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (235kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a Magyarországon törvényi hatályosság alatt álló nagy ellátórendszerek, a nyugdíjrendszer és az egészségügyi rendszer által nyújtott támogatások sajátosságaival, előnyeivel, hátrányaival, valamint ezek természetbeni és pénzbeli juttatásainak elemzésével foglalkozom. Kiemelten tanulmányozom a társadalombiztosítás rendszert, mivel a benne foglalt két nagy ellátórendszer, a nyugdíj és az egészségügy közös pontja, hogy járulék alapon finanszírozott. Kutatásom alapjául a társadalombiztosítás kialakulása és történelmi háttere szolgál, mivel minden embernek joga van a szociális biztonsághoz, állandó érvényességű téma, mindenki életében jelen van és egy ország társadalmának számára a szociális ellátórendszer működtetése az adott állam vezetésének fontos feladata polgárai érdekében. Első célom volt a társadalombiztosítás kialakulásának hátterét, történelmi múltját ismertetni. Bemutatom a világban kialakult rendszerek fajtáit és ezek sajátosságait, valamint a magyarországi rendszer keletkezését, fejlődését társadalombiztosítási modelleken, rendszereken keresztül a hozzátartozó jogszabályok által. Továbbá a nyugdíjrendszer felépítését, közreműködését, a juttatások fajtáját és a jelenlegi helyzet előnyeit és hátrányait részletezem. Második célom a magyarországi egészségügyi ellátórendszer felépítésének, finanszírozásának, szereplőinek bemutatása. A természetbeni és pénzbeli ellátásokra vonatkozó tulajdonságokat, folyamatát, intézményeit az erre meghozott hatályos törvények alapján. A harmadik célom az Európában alkalmazott társadalmi ellátórendszerek sajátosságainak bemutatása, párhuzamok vonása a hazai rendszerekkel. A felhasznált jogszabályok és irodalom alapján megállapítható, hogy a megfelelő társadalombiztosítási rendszer kialakításával a mindenkori kormány célja lehet a születések számának növelése, valamit az öngondoskodási hajlandóság és a tartalékképzés gyarapítása. Elmondható, hogy a társadalombiztosítási rendszerek folyamatosan változnak, átalakulnak az aktuális gazdasági, politikai helyzet függvényében. Az állam feladata a társadalom sajátosságainak figyelembevételeivel a szabályozás kialakítása és a jövőbeni működés biztosítása. Eredményeként megállapítható, hogy társadalombiztosítás alapvetően közösségi feladat, de egyéni hozzájárulással is terhelt kötelezettség. Mindenkinek joga van a szociális biztonsághoz, melynek megteremtése állami feladat ugyan, de az egyéni felelősség és az öngondoskodási igény is fontos szerepet játszik ennek kialakításában.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
dr. Gárdos Csaba Ferenc
Belső
Mestertanár, Pénzügy Tanszék, PSZK
Gilicze Andor
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: egészségügy, egészségügyi ellátás, járulékok, nyugdíjrendszer(ek), társadalombiztosítás, társadalombiztosítási járulék
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:33
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:33

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet