Szellemi vagyon piaci értékének meghatározása és az értékelés nehézségeinek bemutatása a Magyar Termék tanúsító védjegy gyakorlatában

Kozma Korinna (2020) Szellemi vagyon piaci értékének meghatározása és az értékelés nehézségeinek bemutatása a Magyar Termék tanúsító védjegy gyakorlatában. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Kozma_Korinna_YEYNGD.pdf] PDF
Kozma_Korinna_YEYNGD.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. November 30..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítás.pdf] PDF
Titkosítás.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (367kB)
[thumbnail of BA_TO_Kozma_Korinna_YEYNGD.pdf] PDF
BA_TO_Kozma_Korinna_YEYNGD.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. November 30..

Download (445kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája a szellemi vagyon piaci értékének meghatározása és az értékelés nehézségeinek bemutatása a piaci környezetben. Ezen belül kiterjed a fogyasztói magatartás vizsgálat szükségességének bizonyítására, bizonyos szellemi termékek értékelése esetén. Mindezt a Magyar Termék tanúsító védjegy értékelésének gyakorlatán keresztül vezettem le.  A téma kiválasztása során fontosnak tartottam, hogy azokat az ismereteket, amelyeket az egyetemen töltött időm alatt szereztem, olyan kutatáshoz használjam fel, amiről kevés vizsgálat elérhető, és valóban releváns segítséget nyújthat mindazon szakembereknek, akik hasonló területen tevékenykednek.                                                Az innováció és technológia robbanásszerű térnyerése az elmúlt években a K+F-i tevékenységeket előre mozdította, ami a szellemi termékek értékelését tette jelentőssé. A szellemi vagyon értékelése sok vállalkozás számára ismeretlen, vagy egyszerűen nem foglalkoznak vele. Dolgozatomban kardinális hangsúlyt fektetek arra, hogy bemutassam a szellemi termékek vállalkozás értékét növelő hatását.  A dolgozatom témájának egyedisége miatt törekedtem arra, hogy komplex képet nyújtsak a szellemi vagyon értékeléséről.  Fontosnak tartom, hogy az elméleti hátteret részletesen bemutassam és a különböző értékelési módszertanok mellett a nem elhanyagolható kockázati tényezőket is lefedjem. A könnyebben érthetőség miatt egy gyakorlati példán keresztül szeretném megismertetni és megértetni az olvasóval a szellemi vagyon értékelés folyamatát. Mivel a szellemi termékek értékelése nehezen elvégezhető számítás a különböző környezeti tényezők miatt, útmutatásaként szolgál a kutatásom. A fogyasztói magatartás is egy azon környezeti tényezők közül, ami befolyással lehet a szellemi vagyon értékére. A kutatásommal kimondottan a fogyasztói magatartás hozzáadott értékre teszem a hangsúlyt, de bizonyítást nyer, hogy minden tényezőt, amely hatással lehet az értékre, meg kell vizsgálni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Csizmadia Péter
Belső
egyetemi docens, Menedzsment Tanszék, PSZK
Tóth Emese
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: bekerülési érték, fogyasztói magatartás, Magyar Termék Nonprofit Kft, piaci értékelés, szellemi tulajdon, szellemi vagyon, tanúsító védjegy
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:33
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:33

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet