Nonprofit szervezetek számvitel sajátosságai a Bátor Tábor példáján keresztül.

Danis Norbert (2020) Nonprofit szervezetek számvitel sajátosságai a Bátor Tábor példáján keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of BA_SZD_Danis_Norbert_CYJHVG.pdf] PDF
BA_SZD_Danis_Norbert_CYJHVG.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_TO_Danis_Norbert_CYJHVG.pdf] PDF
BA_TO_Danis_Norbert_CYJHVG.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (358kB)

Absztrakt (kivonat)

A nonprofit szervezetek abból a célból jönnek létre, hogy azokat a közjavakat, speciális igényeket kielégítsék és megvalósítsák, amelyeket az állam egyébként nem tudna ellátni. Ebben hatalmas példa lehet számunkra a Bátor Tábor Alapítvány, amely kiemelkedően tud helytállni a társadalmi felelősségvállalásban és az alapítványok között is. Jelentős megkülönböztető tulajdonsága a többi táborhoz képest, hogy ugyan nem végez vállalkozási tevékenységet viszont nemzetközi szinten is jelen van a világban, külföldi támogatói is vannak. Az évek alatt rengeteg befektetőt, támogatót szerzett magának és tartott meg, hiszen a programja annyira hiteles és megbízható, hogy nagyon kevés esély lenne arra, hogy támogatók nélkül maradna a tábor. A növekvő számú táborozó beteg gyermekek táboroztatását megfelelő szakemberek és önkéntesek (cimborák) segítik, amelyek biztos alapja az alapítványnak. A működésének fenntartása a jövőben is biztos lábakon áll a folyamatosan növekvő személyi jövedelemadó 1 %-os felajánlások és az egyéb működésre kapott támogatások miatt. Erre nagy hangsúlyt fektet, azzal, hogy minden évben új kampányszöveget találnak ki az szja1%-ra, valamint 11 érvet hoznak arra, miért éri meg az alapítványt támogatni. A tábor bevételei jelentősen meghaladják a ráfordításait, így 2017-től 2019-ig pozitív eredménnyel zárta az egyes éveket.  A bevételek és ráfordítások kimutatására oda kell figyelni a könyvelés során az ellenőrizhetőség miatt, könyvvizsgálatra az alapítvány pedig csak egyéb feltételek mellet kötelezett. A 2020-as koronavírus okozta nehézségeket is meg tudta oldani a „több vagyunk, mint tábor” stratégiáját követve, amely által online módon is el tud jutni a tábor a beteg gyermekekhez és családjaikhoz. Ezzel is példát mutatva a többi szervezetnek, cégeknek, vagy csak szimplán nekünk hétköznapi embereknek, akik sokszor elfelejtjük milyen jó másokon segíteni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Balázs Tünde
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Török Martina Zsófia
Belső
egyetemi tanársegéd, Számvitel Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: alapítvány működése, felügyelőbizottság, közhasznú szervezet, kuratórium, nonprofit szervezetek gazdálkodása
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:32
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:32

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet