Nonprofit szervezetek számvitel sajátosságai a Bátor Tábor példáján keresztül.

Danis Norbert (2020) Nonprofit szervezetek számvitel sajátosságai a Bátor Tábor példáján keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of BA_SZD_Danis_Norbert_CYJHVG.pdf] PDF
BA_SZD_Danis_Norbert_CYJHVG.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_TO_Danis_Norbert_CYJHVG.pdf] PDF
BA_TO_Danis_Norbert_CYJHVG.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (358kB)

Absztrakt (kivonat)

A nonprofit szervezetek abból a célból jönnek létre, hogy azokat a közjavakat, speciális igényeket kielégítsék és megvalósítsák, amelyeket az állam egyébként nem tudna ellátni. Ebben hatalmas példa lehet számunkra a Bátor Tábor Alapítvány, amely kiemelkedően tud helytállni a társadalmi felelősségvállalásban és az alapítványok között is. Jelentős megkülönböztető tulajdonsága a többi táborhoz képest, hogy ugyan nem végez vállalkozási tevékenységet viszont nemzetközi szinten is jelen van a világban, külföldi támogatói is vannak. Az évek alatt rengeteg befektetőt, támogatót szerzett magának és tartott meg, hiszen a programja annyira hiteles és megbízható, hogy nagyon kevés esély lenne arra, hogy támogatók nélkül maradna a tábor. A növekvő számú táborozó beteg gyermekek táboroztatását megfelelő szakemberek és önkéntesek (cimborák) segítik, amelyek biztos alapja az alapítványnak. A működésének fenntartása a jövőben is biztos lábakon áll a folyamatosan növekvő személyi jövedelemadó 1 %-os felajánlások és az egyéb működésre kapott támogatások miatt. Erre nagy hangsúlyt fektet, azzal, hogy minden évben új kampányszöveget találnak ki az szja1%-ra, valamint 11 érvet hoznak arra, miért éri meg az alapítványt támogatni. A tábor bevételei jelentősen meghaladják a ráfordításait, így 2017-től 2019-ig pozitív eredménnyel zárta az egyes éveket.  A bevételek és ráfordítások kimutatására oda kell figyelni a könyvelés során az ellenőrizhetőség miatt, könyvvizsgálatra az alapítvány pedig csak egyéb feltételek mellet kötelezett. A 2020-as koronavírus okozta nehézségeket is meg tudta oldani a „több vagyunk, mint tábor” stratégiáját követve, amely által online módon is el tud jutni a tábor a beteg gyermekekhez és családjaikhoz. Ezzel is példát mutatva a többi szervezetnek, cégeknek, vagy csak szimplán nekünk hétköznapi embereknek, akik sokszor elfelejtjük milyen jó másokon segíteni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: alapítvány működése, felügyelőbizottság, közhasznú szervezet, kuratórium, nonprofit szervezetek gazdálkodása
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:32
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:32

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet