Üzleti intelligencia bevezetésének és alkalmazásának problémái vállalati környezetben

Kollár Erik (2020) Üzleti intelligencia bevezetésének és alkalmazásának problémái vállalati környezetben. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Kollar_Erik_M2HID6.pdf] PDF
Kollar_Erik_M2HID6.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_TO_Kollar_Erik_M2HID6.pdf] PDF
BA_TO_Kollar_Erik_M2HID6.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (229kB)

Absztrakt (kivonat)

A mai világban a kínálat megsokszorozódásának köszönhetően, a vállalatok egyre nehezebben tudnak versenyelőnyhöz jutni a konkurenciával szemben. A technológia fejlődésével azonban, egyre újabb rendszerek, megoldások jelennek meg a vállalatok döntéshozatalának támogatására. Ezen megoldások egyike az üzleti intelligencia, másnéven Business Intelligence (BI). Dolgozatom célja az üzleti intelligencia alkalmazások, rendszerek ismertetése, illetve ezen rendszerek bevezetésének, implementálásnak bemutatása volt, megoldási javaslatokat kínálva a folyamatok során előforduló nehézségekre, valamint kritikus lépésekre. A dolgozatom elméleti felépítése kitér az üzleti intelligencia definíciójára, fontosságára és alkalmazási területeire, valamint felépítésére, továbbá eszköztárára. Ezeket követően az üzleti intelligencia rendszerek implementálásának a lépéseit mutattam be, a tervezési folyamatoktól kezdve, a fejlesztési folyamatokon át, egészen a bevezetés utáni támogatási folyamatokig. Végezetül vállalati példán keresztül mutattam be a bevezetési folyamat során előforduló nehézségeket, illetve legkritikusabb lépéseket, melyek az egész bevezetési folyamat meghiúsulását okozhatják. A kutatásom módszertana mélyinterjús megkérdezés volt, melynek során két internetes interjút készítettem, mindemellett könyvek, szakmai anyagok és egyéb internetes publikációk segítségével tájékozódtam a témában. Az interjúkat a Mogyi Kft. két alkalmazottjával készítettem, melyek segítségével átfogó képet kaptam az általuk használt üzleti intelligencia modul működéséről és használatáról, valamint a BI modul implementálásának okairól és nehézségeiről. Előre megírt kérdéseket tettem fel, összesen 15 kérdést, melyek főként az elvárásaikról a rendszerrel szemben, technikai felépítéséről, illetve a működtetéséről szóltak. Szakdolgozatom eredményeként megfogalmaztam, olyan megfontolandó lépéseket, amelyek segítségével általánosan gördülékenyebbé lehet tenni a BI bevezetés folyamatát, valamint megelőzhetőek azok a nehézségek, amelyek miatt az implementálások jelentős része meghiúsul.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Horváth Balázs
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
Mészáros György
Belső
Mestertanár, Gazdaságinformatika Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: bevezetés, business intelligence computer programs, problémamegoldás, üzleti intelligencia, vállalati értékteremtés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2021. Már. 01. 13:32
Utolsó módosítás: 2021. Már. 01. 13:32

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet